sport
940

Tuka: Večeras idem po prvu medalju na EP

Klix.ba
Amel Tuka (Foto: EPA)
Amel Tuka (Foto: EPA)
Evropsko prvenstvo u atletici, koje se po prvi put organizuje u Amsterdamu, privodi se kraju. Posljednjeg dana takmičenja, na atletskim borilištima, kojim je prethodno prodefilovao rekordan broj takmičara, nastupit će dva predstavnika iz Bosne i Hercegovine, po jedan u finalima trke na 800 metara i u bacanju kugle.

Nakon rutinski odrađenih trka u kvalifikacijama i polufinalu, Amel će se danas boriti za medalju na Evropskom prvenstvu. Ni jedan od njegovih protivnika nije naivan, tako da ni borba za prestižna odličja neće biti jednostavna.

"Jučer sam radio lagan trening pred današnju trku, osjećam se dobro, ali smatram da će bolji osjećaj biti na zagrijavanju. Već sam opravdao svoj nastup na Evropskom prvenstvu samim ulaskom u finale, jer sam tek tri sedmice uoči takmičenja odlučio da ću ovdje nastupati. Moj trener je odlučio da bi Evropsko prvenstvo moglo poslužiti kao uvertira za Olimpijske igre. Zato nisam puno očekivao budući da su svi najbolji tempirali formu za EP. Ipak, nadam se da uz Božiju pomoć mogu imati dobru trku i osvojiti medalju na Evropskom prvenstvu, prvu za našu državu. Neće biti lako, ali ću pokušati", izjavio je Tuka.

Pored Tuke, za titulu najboljeg u Evropi borit će se i Poljak Adam Kszczot. On je ujedno brani titulu osvojenu 2014. godine na Evropskom prvenstvu. Dvadesetšestogodišnji Poljak iza sebe ima veliki broj nastupa na velikim takmičenjima. Ove sezone je jednom odmjerio snage sa Tukom, a to je bilo na mitingu Dijamantne lige, gdje je bio bolji od bh. atletičara.

Jedan od glavnih favorita je i Francuz Bosse. Francuskom rekorderu na 800, Amel Tuka i nije pretjerano drag. U prošloj sezoni pokušao je nesportskim metodama isprovocirati Tuku. Bosse će sigurno biti motivisan tim dešavanjima iz prošle sezone, a obzirom da je svoje pripreme bazirao upravo za ovo takmičenje, uložit će maksimalan napor da ostvari pobjedu i postane najbolji atletčar na 800 metara u Evropi za 2016. godinu.

Drugi Poljak u finalu je Marcin Lewandowski. Najiskusniji je među finalistima. Zabilježio je po nekoliko nastupa na evropskim, svjetskim i olimpijskim takmičenjima gdje se redovno borio za medalje, a nerijetko ih je i osvajao.

Pored glavnih favorita za medalju, Tuke, Bossea, Kszczota i Lewandowskog, ne treba biti iznenađenje ako još neko od preostala četiri takmičara ravnopravno se uključi u borbu za istu. Italijan Giordano Benedeti je prošle godine na Evropskom timskom prvenstvu slavio pobjedu upravo ispred favorita Bossea i Kszczota. Desetorotrkui italijanski prvak na 800 metara sigurno neće samo posmatrati borbu četvorke za medalju.

Holanđaninu Kupersu motiv će predstavljati domaća publika. Osvajač prošlogodišnje medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu i finalista Svjetskog dvoranskog prvenstva iz 2014. godine pokazao je u kvalifikacijama i u polufinalu da će se bez straha i respekta boriti za medalju.

Španac de Arriba i Britanac Giles su među finalistima najmlađi i nemaju iskustvo takmičenja na najvećim seniorskim takmičenjima. De Arriba je nastupao na Evropskom juniorskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu U23 te ovogodišnjem Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu, međutim, svoje nastupe je završavao u kvalifikacijama. Ovo finale je najveći uspjeh u njegovoj karijeri.

Britanac Giles nakon suspenzije koju je dobio od Atletskog saveza Velike Britanije zbog nesportskog ponašanja u toku trke, odradio je tek nekoliko takmičenja, a najveći uspjeh je ostvario kada je postao prvak Velike Britanije na 800 metara ove godine.

“Kakanjska raketa”, Amel Tuka, svojim prošlogodišnjim rezultaima privukao je pažnju evropske i svjetske sportske javnosti. Nakon 1:42,51 iz Monaka i bronzane medalje iz Pekinga, apetiti su porasli, a toga je i on svejstan.

“Prije Monaka prošle godine bio sam u sjeni i nisam bio poznat. Sada je to drugačije i malo teže, svi očekuju nešto od mene. Međutim, ne osjećam pritisak. želim biti opušten i uživati u svakoj trci. Na posljednjem Evropskom prvenstvu sam bio šesti, sada se nadam da sam bolji i da se mogu boriti za medalju, ali i Evropljani su dobri.”, izjavio je Tuka za portal Evropske atletske federacije nakon polufinalne trke Evropskog prvenstva u Amsterdamu.

Tukin najbolji rezultat ove godine je 1:45,23, a to je ujedno i peti rezultat u Evropi ove godine. Ispred njega su sa rezultatima ove godine i trojica finalista. Najveći uspjeh na evropskim prvenstvima ostvario je upravo Tuka 2014. godine, a plasmanom u finale na ovom takmičenju taj uspjeh je popravio.

Međutim, da li će dodatno popraviti taj uspjeh i možda osvojiti neku od medalja, vidjet ćemo večeras.

Finale trke na rasporedu je u 18:30 sati, a direktan prenos trke će se moći pratiti na Eurosportu.