sport
860

Tuka u Sarajevu oborio lični rekord na 400 m: Nisam ni planirao trčati, a izborih normu za EP

Piše: O. T.
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka osvojio je prvo mjesto u utrci na 400 metara na atletskom mitingu, koji je organizirao AK "Novi Grad" u Sportskom centru "Safet Zajko".

Tuka je istrčao s vremenom 46,41 sekundi i oborio lični rekord čime je izborio normu u ovoj disciplini za Evropsko prvenstvo koje će se od šestog do 10. jula održati u Amsterdamu. A Tuka nije ni planirao trčati...

"Nisam ni trebao nastupati na atletskom mitingu u Sarajevu, nego sam trebao biti samo gost i podržati miting, ali je moj trener rekao da istrčim utrku na 400 metara. Istrčao sam i oborio lični rekord. Prije je moj rekord bio 47,19 sekundi, a sada je 46,41 sekundi. Dokaz koliko je ovo dobar rezultat jeste činjenica da sam njime izborio normu na Evropsko prvenstvo u Amsterdamu u ovoj disciplini. Rezultat me pozitivno iznenadio. Ovaj rezultat će mi mnogo pomoći i u mojoj disciplini na 800 metara i to me najviše raduje", kazao je Amel Tuka u razgovoru za Klix.ba.

Tuka je iskoristio priliku da pohvali rad Općine Novo Grad koja je izgradila sjajan sportski kompleks.

"Moram pohvaliti izgradnju sportskog kompleksa Safet Zajko i u svoje ime se zahvaliti načelniku Semiru Efendiću koji je nešto takvo napravio ljudima i djeci. Sada djeca tu mogu trenirati i družiti se, a mi praviti vrhunske rezultate", smatra Tuka.

Naš atletičar će 14. juna nastupiti u svojoj disciplini, na 800 metara, na atletskom mitingu u Luzernu (Švicarska), koji obilježava 30. izdanje svoje sportske manifestacije. Nakon Luzerna slijedi već spomenuto Evropsko atletsko prvenstvo u Amsterdamu gdje će Tuka trčati u svojoj disciplini na 800 m. Međutim, njemu je najbitnije da bude najspremniji na Olimpijskm igrama u Rio de Janeiru ovog ljeta.

"Ovaj rezultat mi je unio još više samopouzdanja. Još uvijek radim naporne treninge i rano je da ulazim u neku posebnu formu. Trener me sprema na taj način da budem najbolji u Rio de Janeiru. U Luzernu se nadam dobrom rezultatu kao što je to bio slučaj u Rabatu i Eugenu", kazao je Tuka.