21. maja u nedjelju
235

"Tour de Igman" će i ove godine okupiti ljubitelje biciklizma i prirode

Klix.ba
S prošlogodišnjeg događaja Tour de Igman
S prošlogodišnjeg događaja "Tour de Igman"
Biciklistički klub TREK Team Sarajevo i Udruženje KSOR Partizan organiziraju peti po redu biciklistički event pod nazivom "Tour de Igman 2017". Cilj ovog eventa je promocija biciklizma u Sarajevu te promocija Olimpijske planine Igman.

Prošle godine ovaj događaj je okupio više od 300 učesnika, a s obzirom da organizatori ove godine obilježavaju mali jubilej, nadaju se i većem broju biciklista. Posebno očekuju bicikliste iz drugih gradova BiH.

Okupljanje učesnika je planirano u nedjelju 21. maja u 9:00 sati u Velikoj aleji na Ilidži, na velikom parkingu, a početak vožnje zakazan je za 10:00 sati gdje će učesnici započeti rekreativnu vožnju dužine 30 kilometara novim izuzetnim makadamskim putem te uživati kroz planinu Igman.

Učesnici će se se kretati unaprijed zacrtanom rutom koja počinje od Velikog parka, a prolazit će kroz Veliku aleju, Jasike, Stojčevac, Kovače, Osmice, Šajinu Kuhinju, Lasički stan i Veliko polje. Cilj je na Mrazištu gdje će po dolasku za sve učesnike biti obezbijeđen ručak.

Ovim projektom također se povezuju bitna historijska mjesta na Ilidži i Igmanu te istovremeno promoviše ekologija i zdravlje kroz sport.

Maloljetni biciklisti mogu učestvovati u vožnji uz pratnju roditelja. Obavezna je zaštitna oprema i tehnički ispravan bicikl te dovoljne količine vode.

Kao i svake godine, ovaj događaj će osiguravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i Gorske službe spašavanja Sarajevo.

Iako vožnja nije takmičarskog karaktera, za najbržeg i najbržu učesnicu, za najmlađeg učesnika te najstarijeg učesnika i najbrži par kompanija TREK BIKE CENTAR je obezbijedila i nagrade.

Ovaj projekat realizovan je uz pomoć Općine Ilidža te kompanija Sarajevski kiseljak, Vispak, Sprind, GumaM, Alukoenigstahl, Arcus, Global One, Procedo, Petrol, koji su takođe pripremili nagrade za najsretnije, saopćili su organizatori.