{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tomislav Spahović "The Beast": Neka bolji pobijedi

F
FENA
8.3.2015. u 10:03
351
47
Tomislav Spahović "The Beast": Neka bolji pobijedi
351
"Ko će tačno stati ispred mene manje je važno, želim samo što bolje i što spremnije protivnike", kazao je u razgovoru za Fenu bosanskohercegovački MMA borac Tomo Spahović "The Beast" povodom meča na Final Fight Championshipu (FFC 7) koji će biti održan 13. marta u Sarajevu.
Podsjetio je da je Nijemac Nicolai Salchow koji mu je trebao biti protivnik, otkazao borbu iz privatnih razloga te mu je kao zamjena dodijeljen Austrijanac srpskog porijekla Aleksandar Rakić, jer se i Rakićev protivnik povrijedio.

"Rakić je vrhunski sportaš, odličan borac i udarač koji preferira stand-up borbu. Poznajemo se odranije i u prijateljskim smo odnosima", rekao je Spahović, dodajući da će to biti dobra i atraktivna borba.

Na pitanje kakve su njegove prognoze i očekivanja od ovog meča, odgovorio je kratko "neka bolji pobijedi".

Pripreme za takmičenje trajale su oko tri mjeseca i to u njegovom matičnom klubu "Pretorian", a za kondicione treninge bio je zadužen Slobodan Klačar, za hrvanje Fahrudin Hodžić, a za stand-up treninge trener sarajevskog kluba borilačkih vještina (KBV) "Sparta" Srđan Bašić.

No, Spahović kaže da mu u Sarajevu nedostaju MMA sparinzi zbog čega je često išao u Zagreb gdje je trenirao s Mirkom Filipovićem i Igorom Pokrajcem.

Spahović je prošle godine u borbi u Ljubljani zadobio povredu ligamenata lijevog koljena, ali je i tada pobijedio. Ova povreda je, kaže, zacijelila i nije ga ometala u pripremama za FFC 7.

Ovaj istaknuti bh. MMA borac kaže da je to skup sport i da zahtijeva mnogo novca za poseban režim ishrane, suplementaciju i treninge u kampovima, zbog čega veliki broj talentiranih boraca zbog toga odustaje.

Naglasio je da se u ovom sportu ne mogu zaraditi "velike pare", osim ako neko ne stigne do vrha, među top pet boraca u svijetu.

"Ovim sportom ljudi se ne bave zbog novca, već zbog ljubavi, pa tako i ja", kaže Spahović.

Ljubav prema sportu osjetio je kao desetogodišnjak kada se počeo baviti hrvanjem. Aktivno se takmičio devet godina, a upravo je hrvanje, kaže, sport koji je najbolja podloga za MMA. Poslije hrvanja htio je napraviti korak više u karijeri i odlučio se za MMA kojim se aktivno bavi oko šest godina.

Njegov najteži protivnik bio je Eduardo Riego koji mu je ujedno bio i najdraža pobjeda u karijeri.

"Ta pobjeda dala mi je samopouzdanje jer sam "skinuo skalp" borcu koji je jako cijenjen u cijeloj Evropi", istakao je Spahović.

Ukoliko pobijedi Rakića 13. marta, slijedi borba za FFC titulu prvaka poluteške kategorije, a primio je i ponude i ima planove za UFC i Bellator, ali smatra da je sada još rano pričati o tome.

Istaknuo je da nema uzora, ali izuzetno cijeni Filipovića, koji je "legenda ovog sporta". Prisjetio se da je kao dijete gledao Filipovićeve borbe i zamišljao kako bi bilo trenirati s takvim borcem.

"Sada sam dostigao taj nivo da me je Filipović zvao da mu pomažem u pripremama, a to iskustvo mi mnogo znači. Pomažem mu u hrvačkim segmentima, on meni u udaračkim, tako se dopunjujemo", kazao je Spahović i dodao da osim Filipovića, cijeni i Daniela Cormiera, Alistaira Overeema i Fedora Emelianenka.

Naglašava da se u borbama svi boje njegovog hrvanja, jer dobar hrvač uvijek može "prenijeti borbu u parter". Međutim, naglašava da je neke borbe završavao u stand-up borbi što je, kaže, bilo neočekivano.

"Od sedam mojih pobjeda, pet ih je bilo nokautom", ističe Spahović.

U razgovoru za Fenu poručio je onima koji vjeruju da su njegova snaga i mišići rezultat korištenja steroida, da bi zbog njih želio "da se uvedu redovne doping kontrole da bi konačno stao ukraj takvim pričama".

Spahović je do sada u karijeri u MMA imao sedam pobjeda, četiri poraza i jednu diskvalifikaciju, a u hrvanju je osvojio više od 100 medalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: