sport
0

Thorpe ne ide na Olimpijske igre u Londonu

Totalsport
Ian Thorpe
Ian Thorpe
Australski plivač Ian Thorpe, peterostruki olimpijski pobjednik, propustio je kvalificirati se na Olimpijske igre u Londonu. Posljednju priliku imao je popularni "torpedo" na 100 metara slobodno u australskim kvalifikacijama u Adelaideu.

Otplivao je Thorpe rezultat 50,35, ali bilo je to tek 21. vrijeme kvalifikacija, što znači da je propustio izboriti plasman u polufinale.

Dan ranije Thorpe nije se uspio kvalificirati na OI niti na 200 metara slobodno, disciplini na kojoj je 2004. godine u Ateni osvojio zlatnu medalju s tadašnjim rekordom Igara (1:44.71), ali unatoč neuspjehu ističe da se nema namjeru povući i na radaru ima Svjetsko prvenstvo u Barceloni sljedeće godine i Igre Commonwealtha 2014. godine.

"Kada sam započeo s povratkom, želio sam se vratiti natrag u bazen. Želio sam se utrkivati i ići na Olimpijske igre. I dalje želim sve te stvari. Propustio sam ostvariti veliki cilj, ali želja je i dalje tu", rekao je 29-godišnji australski plivač.

"Razočaran sam što se zapravo nisam uspio utrkivati na način koji bi reflektirao koju sam količinu rada uložio u povratak. Ali ne žalim što sam to učinio. Ali uopće ne žalim što sam pokušao", kazao je Thorpe.

Podsjetimo, Thorpe se povukao iz plivanja u novembru 2006. godine zbog, kako je sam naveo, nedostatka motivacije. Tokom karijere je čak trinaest puta postavljao svjetske rekorde, osvojio je pet zlatnih olimpijskih medalja i 11 zlata na svjetskim prvenstvima. Povratak takmičarskom plivanju objavio je na press-konferenciji u februaru prošle godine.