Završio u barijeri
4

Težak incident u Formuli 2, Hitechov bolid potpuno izgorio

D. B.
Tokom današnje utrke za Veliku nagradu Rusije u Formuli 2 došlo je do teškog incidenta nakon kojeg je jedan bolid u potpunosti izgorio.

U ranoj fazi utrke su se sudarili vozači Jack Aitken i Luca Ghiotto, a srećom su obojica prošli bez povreda iako se radi o ozbiljnom incidentu.

Vozio se osmi krug na stazi u ruskom Sočiju kada je Ghiotto prošao pored Aitkena na dugom pravcu, međutim Aitken se dobro pozicionirao kako bi imao bolji izlaz u drugom zavoju. Držao je unutrašnju linu nakon povratka pozicije, a Ghiotto je bio na prljavijoj, vanjskoj liniji.

Upravo je ovo mjesto bilo problematično čak i u Formuli 1 prethodnih godina te je bilo mnogo incidenata.

Preticanje vanjskom linijom je uvijek teško na ovom mjestu, a Ghiotto je to naučio na teži način blizu trećeg zavoja. Pokušao je proći pored Aitkena vanjskom linijom, ali nije uspio. Aitken ga je udario nakon čega su oba bolida završila u barijerama.

Hitechov bolid kojim je upravljao Ghiotto se kasnije zapalio, a odluka organizatora je bila da se utrka ne nastavi. Pobjednikom je proglašen Guanyu Zhou u bolidu UNI Virtuosija, a drugo mjesto je pripalo Nikiti Mazepinu u Hitechu.

Vodeći u poretku vozača Mick Schumacher je bio treći te je zadržao vodstvo.