San Francisco
0

Test vožnja katamarana, posada letjela u more

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Testna vožnja novog, futurističkog katamarana Oracle Racing AC45 u San Francisco Bayu nije ispala baš onako kako se očekivalo. Jedan član posade je čak morao potražiti medicinsku pomoć.

Jak vjetar podigao je 13,5 metara dugačak katamaran i dio posade jednostavno je popadao u more. Jedan član posade prevezen je u bolnicu, srećom nije teže povrijeđen. Katamaran je također pretrpio oštećenja.

Russell Coutts, izvršni direktor Oracle Racinga, prije nezgode je kazao: "Pokušat ćemo jedni druge natjerati da idemo što brže, da testiramo jesu li momci spremni za Kup. Ovo su trenutno najbrži brodovi u svojoj klasi, a da od njih dobio maksimum mora ih se malo 'stisnuti'. Svi, naravno, nose kacige jer ipak postoji određeni rizik'.

Oracle Racing, kojeg financira milijarder Larry Ellison, dizajnirao je ove katamarane kako bi na 34. prvenstvo Amerike 2013. godine privukao što više gledaoca.

AC45 je sagrađen na Novom Zelandu i prvi je katamaran napravljen od karbonskih vlakana ikad vožen u SAD-u. Takmičari će ga koristiti i na Americas Cup World Series 2011./2012. koje u augustu počinje utrkom u portugalskom Cascaisu, prenose agencije.