{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveći solarni brod na putu oko svijeta

S
30.5.2011. u 11:23
0
0
Najveći solarni brod na putu oko svijeta
0
Najveći solarni brod na svijetu zapravo izgleda poput malog aviona kojeg je sastavilo dijete koristeći se lego kockicama.
Brod Tûranor PlanetSolar je trenutno na putovanju oko svijeta kojim se želi postaviti svjetski rekord i promovisati korištenje održive energije. Kada završi svoje putovanje, ovaj brod će postati prvi koji je oplovio svijet koristeći solarni pogon. Fotografije zanuimljivog plovila su nastale u Brisbaneu u Australiji.

Solarni brod je krenuo na putovanje 27. septembra 2010. godine iz Monaka, a do sada se zaustavio u Miamiju, Cancunu i na otocima Galapagosa.

Za izgradnju broda Tûranor PlanetSolar je utrošeno 12.5 miliona eura. Prekriven je sa više od 500 kvadratnih metara solarnih panela koji napajaju dva električna motora. Zbog svog oblika brod može dostići brzinu od 14 čvorova. Trup broda je testiran u zračnim tunelima i tankovima kako bi se osigurala što bolja aerodinamika i hidrodinamika. Brod je dug 31 metar, a može primiti 40 putnika. Dizajniran je tako da se koristi kao luksuzna jahta nakon što se postavi zacrtani svjetski rekord, objavio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: