sport
2

Teški dani za sportiste u TK, Vlada izdvojila samo 798.000 KM za sport

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sportske kolektive s područja Tuzlanskog kantona očekuju još teži dani, jer je Vlada TK predvidjela da se za ovu djelatnost u 2013. godini izdvoji simboličnih 798.000 KM ili skoro za četvrtinu manje nego prošle godine.

Podsjetimo kako je svojevremeno Skupština TK usvojila Zakon o sportu, u kojem je naglašeno kako će se iz budžeta izdvajati jedan posto, odnosno približno 3 miliona KM godišnje za sport.

Prošla, ali i aktuelna Vlada TK na čelu sa Seadom Čauševićem nikada nije ispoštovala odredbu o finansiranju, a kakav je odnos aktuelne vlasti prema sportskim kolektivima zorno pokazuje podatak da novčana sredstva za 2012. godinu nisu doznačena svim sportskim kolektivima ni do augusta 2013. godine.

Vlada TK je dosadašnjim "ulaganjima" uspjela sačuvati neke klubove od gašenja, ali rezultati sportskih kolektiva govore o tome koliko se ulaže u sport u Tuzlanskom kantonu. Tuzla, glavni grad TK, koja je bila najviše sportski orijentirana sredina u bivšoj Jugoslaviji, danas ima premijerligaša u ženskoj košarci, odbojci i nogometu, kuglanju, karateu... Fudbaleri, košarkaši i rukometaši su u nižim ligama i teško je prognozirati hoće li se i kada će se vratiti u elitne rangove.

Lani je sportskim kolektivima dodijeljen kolač od 1.037.664 KM, a u 2013. godini sportski kolektivi morat će se zadovoljiti sa 798.000 KM, najmanjim iznosom u posljednjih desetak godina.

Očito kako je sport platio ceh krize, ali ne i političke stranke, koje će iz budžeta bez puno muke dobiti blizu 450.000 KM za svoje potrebe.