vijesti
53

Smijenjeni političari u TK poreske obveznike koštali 320.000 KM

Piše: D. Brkić
Zakonodavna i izvršna vlast u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu, prema monitoring Centra civilnih inicijativa, u prvih šest mjeseci ubilježila je katastrofalne rezultate.

U prvim mjesecima 2013. godine vodila se žestoka bitka za prevlast u Tuzlanskom kantonu, formirane su nove koalicije, ali je učinak izabranih zvaničnika ostao frapantno mali.

Tako je Vlada TK realizovala 30 posto plana, a Skupština TK mizernih 21 posto predviđenog plana. Međutim, ministri i zastupnici nisu ostali praznih džepova. Naprotiv, neki od njih su svoja mjesečna primanja uvećali za blizu 2.000 KM.

U CCI-u nisu mogli saopštiti koliko su u prvih šest mjeseci zarađivali zastupnici u Skupštini TK, jer službe tog zakonodavnog tijela nisu dostavile finansijske pokazatelje.

Treba svakako napomenuti kako se novac poreskih obveznika u TK izdvajao i za smijenjene ministre. Tako su, recimo, smijenjeni ministra iz SDA dobijali plaće i godinu dana nakon smjene. Isti je slučaj i sa drugim ministrima koji nisu dočekali kraj mandata na funkciji.

“Smijenjeni političari koštali su poreske obveznike, prema gruboj kalkulaciji, blizu 320.000 KM, dok su ukupni troškovi promjene vlasti blizu pola miliona KM”, kaže Muris Bulić iz CCI-a.

Izdvojena suma je daleko veća od sume koja se izdvaja za socijalna davanja i podršku studentima, što je svakako zabrinjavajući podatak.