Kim Clijsters
0

"Želim igrati do Igara u Londonu"

Totalsport
Kim Clijsters (Foto: AP)
Kim Clijsters (Foto: AP)
Belgijska 27-godišnja teniserka Kim Clijsters u subotu je u New Yorku osvojila svoj treći naslov na US Openu. Kaže da u nastavku karijere želi trijumfovati i na nekom od ostala tri Grand Slam turnira.

Clijsters je u finalu deklasirala Ruskinju Vjeru Zvonarjevu 6-2, 6-1, te je, zapravo, treći put zaredom osvojila njujorški Grand Slam turnir. Bila je pobjednica US Opena 2005. godine, potom ga je propustila 2006. zbog povrede zgloba, a u naredne dvije godine zbog povlačenja iz sporta. Sada u New Yorku ima 21 uzastopnu pobjedu.

Belgijska teniserka u februaru 2008. godine rodila je kćerku Jadu, a prošle sezone se nakon dvije godine i dva mjeseca pauze povukla iz penzije, te joj je US Open bio tek treći turnir nakon povratka. Tada svakako nije spadala u grupu favorita s obzirom da se tek vratila, ali ove godine su je i kladionice svrstale na prvo mjesto favorita, a ona je tu ulogu i opravdala.

Clijsters zbog porodičnih obaveza pažljivo dozira broj turnira koje igra u sezoni, ali njeni poklonici mogu uživati u činjenici da se ne kani tako brzo opet puvući iz teniskih arena...

"Voljela bih igrati do Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, ali nikada ne znate što vam donosi budućnost. Znate kako je s povredama. Stoga mi je prva želja ostati zdrava i samo igrati", kaže Kim Clijsters, omiljena persona u krugovima ženskog svjetskog tenisa.

Druga želja je osvojiti još poneki Grand Slam turnir. Dva puta igrala je u finalu Roland Garrosa (2001. i 2003. godine), jednom na Australian Openu (2004. godine), a u Wimbledonu je dva puta igrala u polufinalu. US Open je jedini Grand Slam koji je osvojila, i to triput...

"Ukoliko mi zdravlje omogući naporni rad i predane treninge, jasno da će i ostali Grand Slam turniri biti u mom fokusu u nastavku karijere. Neću tek tako odustati sada kada igram dobro, sve dok mogu pronaći ravnotežu između karijere i porodičnih obaveza. Srećom kćerka Jada još ne mora u školu, u suprotnom bi bilo puno teže."

"Mislim da bih trebala biti jaka na Australian Openu, budući da je u Melbourneu slična podloga kao na US Openu. Wimbledon mi je emotivno blizak, budući da je moj otac (pokojni Leo Clijsters, koji je bio belgijski nogometni reprezentativac, op.a.) uvijek uživao u Wimbledonu. Na Roland Garrosu se, pak, osjećam kao kod kuće, s obzirom na veliki broj belgijskih navijača u Parizu. Nadam se da će mi nešto od svega toga pomoći sljedeće godine na Grand Slam turnirima", zaključila je Clijsters.