Najglasnija je Šarapova
22

VIDEO / WTA razmišlja da zabrani vrištanje na terenu

Klix.ba
Marija Šarapova
Marija Šarapova
Ženska teniska asocijacija (WTA) razmatra mogućnost da zabrani vrištanje tokom meča, odnosno da "ograniči visinu njihovog tona" na mečevima.

Ideju je odmah podržala ruska teniserka Marija Šarapova, koja važi za najglasniju teniserku. Marijino vrištanje, naprimjer, doseže i 101 decibel, što je u nivou s bukom koju prave motorna pila ili motocikl, a to je nivo koji može uzrokovati gubitak sluha usljed stalne izloženosti. Marija je kazala kako je tu naviku stekla na počecima igranja tenisa, ali se slaže da je sve to izmaklo kontroli.

Već sada se radi na tome da se kod mladih igračica uvedu časovi pravilnog disanja kako bi se izbjeglo da vrište na terenu. To je puno bolje nego mijenjati navike već formiranih igračica, piše Reuters.

Jedna od teniserki koja se žalila na ovu viku na terenu je Caroline Wozniacki, koja je uputila primjedbu WTA prošle godine. No, zasad je WTA fokusirana na mlade igračice.

Postoji teorija prema kojoj vrištanje oslobađa energiju, no puno je bitnije što se na taj način ometaju protivnici. Na WTA je da tome stane ukraj.