Tenis
38

World Tour Finals: Murray savladao Đokovića i završio sezonu na prvom mjestu

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Andy Murray je u Londonu savladao Novaka Đokovića u finalu World Tour Finalsa rezultatom 6:3, 6:4 i na taj način ostao na prvom mjestu na ATP listi, te će na tom mjestu i završiti ovu godinu.

U prvih uvodnih pet gemova nije bilo prilika za break, a onda je na Đokovićev servis Murray dva puta dolazio do prilike za break, ali se Đoković u najdužem gemu u meču spasio i izjednačio na 3:3.

Ono što je Đoković uspio u šestom nije uspio u osmom gemu. Murray je došao do jedne prilike za break i odmah je iskoristio, te je potom bio siguran na servisu i osvojio je prvi set rezultatom 6:3 nakon 47 minuta igre.

Đoković je nastavio sa lošom igrom i na otvaranju drugog seta i već u prvom gemu je Murray došao do break lopti, a iskoristio je četvrtu za vodstvo od 1:0. Đokovićev servis još jednom je zakazao u petom gemu kada je Murray iskoristio drugu od tri vezane break lopte i poveo sa 4:1.

No, u narednom gemu Đoković je napravio re-break iz prve i jedine break lopte i smanjio na 4:2, a potom nakon svog servisa i na 4:3. Murray je bez problema osvojio svoj naredni servis gem i došao do 5:3, te je Novak servirao da ostane u meču.

Đoković je bio siguran na svoj servis i došao do 5:4, no Murray je još jednom pokazao zašto je trenutno najbolji teniser svijeta i rutinski priveo meč kraju rezultatom 6:4.

Murray će ovu godinu završiti na prvom mjestu na ATP listi sa 12.685 poena, a Đoković na drugom sa 11.780 poena.

U karijeri Đoković je slavio 24, a Murray 11 puta u njihovim međusobnim duelima, dok je ove godine omjer 3:2 u Novakovu korist.

Đokoviću je ovo bio prvi poraz u šestom finalu završnog Mastersa sezone, dok je Murray osvojio svoju prvu titulu na ovom turniru.