Englezi bez milosti
47

Wimbledon uveo striktna pravila zbog ruskih tenisera, bit će izbačeni ako ih ne budu poštovali

S. G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na prošlogodišnjem Wimbledonu nisu učestvovali ruski teniseri zbog invazije koju je njihova zemlja pokrenula na Ukrajinu, no ove godine će imati pravo učešća, ali pod posebnim uslovima.
Englezi su uveli nova pravila kojih će ruski i bjeloruski teniseri morati striktno pridržavati. U suprotnom, bit će automatski eliminisani sa turnira.

Jedno od osnovnih pravila je to da neće smjeti da ističu bilo kakav vid zastava, simbola i grbova njihovih država, niti će na bilo koji način smjeti da izražavaju podršku agresiji na Ukrajinu.

To se također odnosi i na zabranu podrške kako ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tako i bjeloruskom lideru Aleksandru Lukašenku.

"Ne smiju da nose niti da budu viđeni sa bilo čim što sadrži sliku, simbol, zastavu, amblem ili bilo šta što može da bude shvaćeno kao podrška invazije ili podrška ruskog i bjeloruskog režima. Igrači također ne smiju da dobijaju novac od države ili kompanija koje su kontrolisane od strane sankcionisanih individualaca. Neće biti izuzetka", piše BBC.

Također, neće biti dozvoljeno ni nošenje dresa bilo kog ruskog ili bjeloruskog kluba unutar kompleksa All England Cluba, pogotovo onih vojnih, poput moskovskog CSKA.

Ova pravila važit će i za sve trenere, navijače i posjetioce kompleksa u Londonu, podjednako kao i za igrače.

Ovogodišnje izdanje Wimbledona će biti održano od 3. do 16. jula.