Tenis
64

FOTO / Wawrinka pobijedio Nadala za prvu titulu Australian Opena

Klix.ba/Totalsport
Švicarac Stanislas Wawrinka osvojio je prvi Grad Slam sezone i svoju prvu Grand slam titulu, pobijedivši u finalu Australian Opena španskog teniskog asa Rafaela Nadala.

U finalnom meču Wawrinka sa 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 pobijedio prvog tenisera na svijetu Rafaela Nadala. Prije ovog finala Nadal je protiv Wawrinke ostvario 12-0 u karijeri, ali što je još važnije Wawrinka nikada u karijeri nije osvojio set protiv Španca.

Ovo je prvi put nakon 20 godina da je jedan teniser uspio savladati prvog i drugog nositelja na Grand Slam turniru.

Rafaela Nadal tokom cijelog meča imao je problema sa leđima te više puta zatražio medicinsku pomoć, no ipak je odlučio ostati na terenu do kraja.

Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)

Nadal se definitivno slabije kretao na terenu od drugog seta pa nadalje. Dobro je izgledao jedino u trenucima kada nije morao trčati, dok je Wawrinka izgubio odličan ritam s kojim je ušao u finale.

Inače, u prvom je setu prvi do breaka je došao Wawrinka, ali kada je trebao servirati za prvi set susreo se s 0-40. Nadal je u tom trenutku odigrao niz katastrofalnih reterna i set je otišao na stranu Švicarca.

Potom je uslijedila Nadalova povreda i čudan nastavak finala u kojem se Wawrinka jako dugo, gotovo do samog kraja meča, tražio, dok je Nadal uzaludno pokušavao produžiti finale.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Čak je 15 break-lopti u meču imao Wawrinka (pet je iskoristio), dok je Nadal napravio dva breaka (iz šest šansi).

"Hvala, Wawrinka zaslužio si ovo. Loša sreća je bila na mojoj strani. Ti si svakako zaslužio ovo i sve čestitke", kazao je Nadal nakon meča.

Boreći se sa suzama u očima, istakao je da je Australian Open bio jedan od najemotivnijih turnira te da se raduje ponovnom dolasku za 12 mjeseci.

"Rafa, mnogo mi je žao zbog tebe. Nadam se da će ti leđa biti dobro. Ti si fantastičan igrač i sjajan prijatelj", kazao je Wawrinka nakon što je preuzeo svoj pehar, istakavši da mu sve djeluje kao san.

Finale Australian Opena:

S. Wawrinka - R. Nadal 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:4)