Tenis
20

Veliki preokret: Schwartzman u maratonskom meču zaustavio Džumhura u četvrtfinalu Istanbula

Piše: O. T.
Foto: AA
Foto: AA
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur poražen je do Argentinca Diega Schwartzmana (ATP rang lista, 87.) sa 2:1 u setovima na ATP turniru 250 serije u Istanbulu, a meč je trajao čak 2 sata i 50 minuta.

Schwartzman je u osmini finala izbacio Bernarda Tomića (ATP rang-lista, 27.), prvog nosioca turnira i uspio je napraviti veliki preokret te savladati i Džumhura u četvrtfinalu pošto je Damir u drugom setu imao dvije šanse za brejk koji bi mu donio pobjedu uz koju bi ostvario drugo polufinale na ATP turnirima u karijeri.

Očekivano, ovaj meč je bio mnogo težak pošto oba tenisera najbolje predstave pružaju na šljaci, podlozi na kojoj se igra i turnir u Istanbulu. Tako smo u prvom setu vidjeli mnogo šansi za brejk na obje strane i mnogo isrcpljujućih gemova.

Nije dobro počelo za Damira. Već na startu 23-godišnji Schwartzman je napravio brejk, a onda uspješnim servisom poveo sa 2:0. Međutim, Džumhur je ponovo pokazao mentalnu snagu te je uspješnim servisom i brejkom izjendačio na 2:2. Uslijedio je novi brejk Argentinca za 4:3, ali je ponovo naš teniser uzvratio brejkom za 4:4. Oba tenisera su naredne servise izveli uspješno, a onda je Džumhur nakon osvajanja još jednog gema svojim servisom, napravio novi brejk za 7:5 u setu, odnosno 1:0 u meču.

Drugi set je bio mnogo sličan onom prvom i opet smo vidjeli mnogo brejk-lopti na obje strane. Ovaj put je Džumhur poveo sa 2:0, ali je onda Schwartzman uzvratio istom mjerom, a zatim i preokrenuo praveći drugi brejk za 3:2. No, Damir nije dozvolio Argentincu da pobjegne na dva gema razlike te je svojim drugim brejkom u setu izjednačio na 3:3. Dakle, u tom momentu, nakon šest gemova vidjeli smo po dva brejka na obje strane.

Uslijedila su po tri uspješna servisa na obje strane i bilo je 6:6 iako je Damir dva puta imao šansu za brejk-loptu s kojom bi osvojio meč. Odlučio je tie-brejk u kojem je Schwartzman bio uspješniji sa 7:4 što mu je donijelo izjednačenje u meču na 1:1.

U trećem setu Schwartzman je bio uspješniji iako je Džumhur poveo sa 2:0. Potom je Argentinac svojim servisima i sa dva brejka poveo sa 4:2. Tada je Damir imao čak tri brejk lopte koje je propustio što je Schwartzman iskoristio, poveo sa 5:2, a onda novim brejkom slavio u setu sa 6:2 i u meču sa 2:1.

Džumhur je trenutno 79. teniser svijeta, a nakon ovog uspjeha i plasmana u četvrtfinale ATP turnira 250 serije, najvjerovatnije će ostvariti renking karijere. Njegov renking karijere bio je 77. mjesto na ATP rang-listi.

U polufinalu Istanbula Schwartzman će igrati protiv boljeg iz meča Delbonis (4. nosilac, 36. na ATP rang-listi) - Ramos (8. nosilac, 56. na ATP rang-listi).