Borba za "GOAT-a"
82

Utrka za najboljeg tenisera svih vremena: Podaci kažu da je Đoković daleko ispred Nadala

D. P.
Đoković je poražen od Nadala prošle sedmice (Foto: EPA-EFE)
Đoković je poražen od Nadala prošle sedmice (Foto: EPA-EFE)
Specijalizovana stranica koja se bavi statističkim podacima u tenisu Ultimate Tennis Statistics ažurirala je rezultate na kojima je Novak Đoković i dalje najbolji teniser svih vremena.

Iako se prednost Đokovića nad rivalima "topi" nakon ne baš sjajne 2022. godine, srbijanski teniser je još uvijek daleko iznad Rafaela Nadala.

Đoković je na prvom mjestu "GOAT utrke" (Greatest of all time) sa 975 bodova ukupno, dok slijede Roger Federer (933) i Rafael Nadal (882).

U obzir su uzeta sva najveća dostignuća u svijetu tenisa, a to su poeni na turnirima, ranking poeni, Grand Slam titule, Masters titule, titule završnog Mastersa, ELO ranking i brojni drugi podaci.

Đokoviću u korist ide i rekord na prvom mjestu ATP liste. Tu je srbijanski teniser proveo 373 sedmice, dok je Federer ostao na 310, a Nadal 209 sedmica.

Iako smo to svi znali već godinama, ova tabela je samo potvrda da živimo u eri najbolje trojice tenisera svih vremena koji bi bili još dominantniji da nije konkurencija bila prežestoka.

Vrijedi naglasiti da je iza "velike trojke" svoje mjesto našao Jimmy Connors, a prate ga još trojica Amerikanaca Ivan Lendl, Pete Sampras i John McEnroe.

Najboljih 10 zaključuju Bjorn Borg, Andre Agassi i Rod Laver.