Tenis
0

US Open: Južnij razljutio Đokovića uzimanjem seta, pa ostao bez gema

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Srbijanski teniser Novak Đoković kompletirao je polufinalnu postavu posljednjeg Grand Slam turnira sezone, US Opena, kada je sa 6-3, 6-2, 3-6, 6-0 svladao Rusa Mihaila Južnija...

Nije to bila besprijekorna predstava najboljeg igrača svijeta, ali je bila dovoljna da još jednom ostavi svog suparnika bez prave prilike za pobjedu. Nakon ležerna prva dva seta u kojima Đoković nijednom nije ispustio svoj početni udarac, uslijedio je četvrti u kojem je Rus čak dva puta breaknuo prošlogodišnjeg finalistu. Đoković je u prva četiri kola gubio svoj servis sve zajedno tri puta!

Đokovića je gubitak prvog seta na turniru samo dodatno razljutio, što je bilo jako loše za Južnija, koji u četvrtom setu nije uspio dohvatiti nijedan jedini gem! Štaviše uzeo je svega 13 poena, pet na prijemu i osam na vlastitom servisu.

Đokovića u polufinalu očekuje pravi ispit - susret protiv Stanislasa Wawrinke. Švicarac je u četvrtfinalu deklasirao branitelja naslova Andyja Murrayja u tri laka seta. Međusobni omjer ide u korist srbijanskog tenisera (13-2), no posljednji meč koji su ova dvojica odigrali na Grand Slamu otišao je u pet setova, a završio rezultatom 10-8. Bilo je to u Australiji na početku godine.

Spomenimo i da je ovo 14. uzastopno polufinale Novaka Đokovića na Grand Slam turnirima, te sedmo uzastopno na US Openu. Zanimljivo, Đoković nikada nije izgubio u četvrtzavršnici posljednjeg Grand Slam turnira sezone.

US Open, četvrtfinale, teniseri:

Đoković (1) - Južnij (21) 6-3, 6-2, 3-6, 6-0