Jasna poruka Britanca
577

Ugledni novinar o odluci Wimbledona: Izbacite i Kineze zbog genocida nad Ujgurima nakon Rusa

D. P.
Detalj s prošlogodišnjeg Wimbledona (Foto: EPA-EFE)
Detalj s prošlogodišnjeg Wimbledona (Foto: EPA-EFE)
Ugledni novinar britanskog Telegrapha Oliver Brown komentarisao je odluku Wimbledona da zabrani nastup teniserima iz Rusije i Bjelorusije.

Sinoć je na zvaničnoj stranici "svjetskog prvenstva u tenisu" objavljeno da je odbijena prijava svih tenisera iz Rusije i Bjelorusije nakon agresije na Ukrajinu. Odluka je izazvala brojne reakcije.

Do Wimbledona Rusi i Bjelorusi imali su priliku takmičiti se u elitnom tenisu, ali ne pod svojom zastavom. Sada ni to neće moći, a kolumnista Telegrapha poručio je da shvata ovu odluku, ali da su u pitanju dvostruki aršini.

"Ako ruski teniseri mogu biti kažnjeni zbog zločina svoje države, da li će Wimbledon onda izbaciti kineske teniserke Shuai Zhang i Qinwen Zheng. Na kraju krajeva, oni predstavljaju zemlju koja je optužena za genocid", naveo je Brown i podjsetio na progon Ujgura.

Brown smatra da bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodatnu propagandu napravilo to da ga se odrekne Daniil Medvedev, drugi reket svijeta.

"Vjerovatno prvi put Wimbledon je odlučio da isključi igrače samo po nacionalnosti. Čak i ako se Daniil Medvedev odrekne Putina i Rusije, što se tražilo od njega, to bi napravilo dodatnu propagandu Putinu", navodi između ostalog kolumnista Telegrapha.

Najveći svjetski turnir u tenisu počet će 27. juna i igrat će se do 10. jula.