Finale US Opena
9

Tok meča: Medvedev - Đoković 3:6, 6:7, 3:6

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković (2. ATP) i Rus Daniil Medvedev (3. ATP) večeras su u New Yorku igrali veliko finale US Opena nakon kojeg je Đoković osvojio svoj 24. Grand Slam u karijeri.

1. SET

Meč je fantastično počeo po Đokovića. Nakon što je bez problema odservirao svoj servis, bez izgubljenog poena uzeo je odmah i break Rusu koji kao da se nije pojavio na terenu u uvodnim minutama meča.

Tek prilikom narednog svog servisa Rus se probudio i osvojio gem te je u tom trenutku smanjio rezultat na 1:3.

Obojica su potom bila sigurna na servisu sve do osmog gema kada je Novak imao dvije set lopte, ali se oba puta Rus spasio na svom servisu. Ipak, već u narednom gemu Đoković osigurava prvi set rezultatom 6:3.

2. SET

Novak i Daniil su dobro servirali prvih šest gemova drugog seta, a prvu priliku za break imao je Novak u sedmom gemu. Nije uspio baš kao i Medvedev u narednom pa se drama u drugom setu nastavila.

Ponovo su teniseri uspostavili kontrolu na svojim servisima, a kod 12. gema Medvedev je imao set loptu, ali se Novak spasio. Igrao se potom tie-break u kojem se bolje snašao Đoković i sa 7:6 osvojio set i poveo 2:0 u meču.

3. SET

Nakon prva tri sigurna gema, Daniil je užasno servisao u četvrtom što iskusni Novak koristi i dolazi do bitnog breaka u trećem setu. Na sličan način Daniil je već u narednom gemu vratio break.

Međutim, gotovo neshvatljivo Medvedev ponovo gubi servis kojeg Novak brzo ovjerava i dolazi do prednosti 5:2. Medvedev je osvojenim gemom držao još malo nadu, ali Novak potom brutalno servisa za 6:3 u trećem setu i ukupno 3:0! Đoković je osvojio US Open i 24. Grand Slam titulu!

Podsjetimo, Đoković večeras pobjedom može ostvariti i historijski uspjeh. Naime, izjednačio bi se s Margaret Court po broju osvojenih Grand Slamova. Đoković zasad ima 23, najviše što je osvojio ijedan teniser u historiji. Court još uvijek drži rekord među teniserima i teniserkama.

Medvedev je svoj jedini Grand Slam naslov osvojio baš na US Openu. Sad je u prilici to ponoviti, a za to je u polufinalu morao izbaciti najboljeg na svijetu - Carlosa Alcaraza.