Tenis
2

Tata Tomic: Sad mi je žao što stvarno nisam udario Droueta

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
John Tomic, otac i trener australskog tenisera Bernarda, osuđen je na zatvorsku kaznu od osam mjeseci uslovno zbog udaranja bivšeg sinovljevog sparing-partnera Thomasa Droueta. I dalje tvrdi da to nije učinio.

Tata Tomic osuđen je jer je u maju ove godine glavom udario Droueta, te mu pritom razbio nos izvan hotela u Madridu. Sud u Madridu izrekao je Johnu Tomicu (49) kaznu od osam mjeseci zatvora zbog fizičkog napada na osobu, no kako španski zakon propisuje da osoba ne mora u zatvor ukoliko je kazna manja od dvije godine, te ukoliko je okrivljeniku to prvo kazneno djelo, John je pušten na uslovnu slobodu.

Sud je osim izrečene kazne naložio Johnu Tomicu da se ne smije približiti Thomasu Drouetu, bivšem sparing-partneru njegovog sina, na bliže od 500 metara, te plaćanje svih sudskih troškova.

John Tomic je na suđenju negirao optužbe i rekao da je djelovao u samoobrani.

"Znam da nisam to učinio. No, kada danas vidim ovu kampanju koja se vodi protiv Bernarda, protiv mene, žao mi je što ga stvarno nisam udario! Stvarno mi je žao zbog toga, jer je zaslužio! Znam da bi mi to u budućnosti donijelo još veće nevolje, ali ne mogu podnijeti kako je taj čovjek lagao."

Drouet je tvrdio kako je John Tomic udario i svog sina u lice u Monte Carlu.

"Nikad! Nikad nisam ni taknuo mog sina, moju djecu. Ja sam vrlo ponosan otac i moja djeca me vole."

Opisao je i sporni slučaj iz Madrida…

"Ja moram prihvatiti odluku suda i to ću učiniti, iako nisam kriv, nisam učinio djelo za koje me se tereti. To je bio sudar glavom u glavu. Kada me on udario, ja sam ga uhvatio i dogodio se sudar glavom u glavu", izjavio je John Tomic za Herland Sun,

Nakon incidenta, ATP je zabranio Johnu Tomicu pristup takmičenjima, odnosno turnirima, no on tvrdi da je njegov profesionalni odnos sa sinom i dalje na zdravoj i produktivnoj bazi, te da će ostati takav sve dok Bernard ne zatraži njegovo povlačenje.