Tenis
975

Svjetski mediji: Džumhuru se ostvario dječački san, igrat će protiv svog idola

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Plasmanom u treće kolo Roland Garrosa, bh. teniser Damir Džumhur će, osim što je ostvario historijski uspjeh, ostvariti i svoj dječački san - zaigrat će sa svojim idolom, Švicarcem Rogerom Federerom.

Nakon Džumhurove pobjede nad Marcosom Baghdatisom, svjetski mediji pišu o narednom Federerovom protivniku kao o teniseru koji još uvijek nema osvojenih Grand Slam titula u karijeri, za razliku od Švicarca koji ih ima 17.

No, dvojici tenisera zajedničke su dvije stvari - obojica igraju u trećem kolu Roland Garrosa i imaju istog dobavljača reketa.

Džumhur Wilson nije odabrao kako bi kopirao Federera. Ugovor mu je ponuđen kada je imao 12 godina i od tada sarađuju, piše Yahoo News.

Reuters se osvrće na Damirove početke te navodi kako je naš teniser prva iskustva sticao u Zetri koja je tokom rata devastirana.

"Šanse da Damir Džumhur postane profesionalni teniser nisu bile velike s obzirom na to da je rođen na početku duge opsade Sarajeva, koja je izolovala grad", piše Reuters.

U petak će 23-godišnji Bosanac igrati sa svojim idolom iz djetinjstva.

"Federer je vjerovatno jedan od najvećih tenisera svih vremena i zaista mi je drago što imam šansu igrati s njim. Ovo je san svakog igrača", rekao je Damir nakon pobjede nad Baghdatisom.

Reuters podsjeća i na Damirov uspjeh na Australian Openu prošle godine kada je postao prvi teniser iz BiH koji se kvalifikovao na turnir, a zatim stigao do trećeg kola.

Fascinantan je to uspjeh ako se ima u vidu koliko malo sredstava ima Teniski savez BiH, kao i nedostatak teniskih terena u BiH, piše Reuters.

Džumhur je novinarima kazao da je u BiH teška situacija za sportiste, jer nikoga nije briga za sport, ali da je ponosan što će predstavljati svoju zemlju, te što je zastava BiH prisutna na velikim turnirima.

Roger Federer je kazao da veoma malo zna o Džumhuru, ali da mu je drago što vidi da i male zemlje ostvaruju uspjehe na teniskim terenima.

"Lijepo je vidjeti da je tenis postao globalan", rekao je on.

Džumhur i Federer meč 3. kola Roland Garrosa igraju u petak.