Teniski klasik
5

Šta može umorni Federer protiv Đokovića u polufinalu Australian Opena

G. S.
Đoković i Federer (Foto: EPA-EFE)
Đoković i Federer (Foto: EPA-EFE)
Podcijeniti Federera uvijek je loša ideja, ali Švicarac će morati pronaći način kako se oporaviti i podići kvalitetu igre.

Dramatične pobjede Rogera Federera u mečevima protiv Johna Millmana i Tennysa Sandgrena bile su čudesne. Sada mu slijedi zastrašujuće težak zadatak u odmjeravanju snaga s Novakom Đokovićem, piše Eurosport.

Protiv Millmana u trećem kolu, 38-godišnji teniser osvojio je šest vezanih bodova u tie-breaku i preokrenuo meč koji je mirisao na poraz. U četvrtfinalu protiv Sandgrena, 100. tenisera svijeta, Federer je gubio 2:1 u setovima i suočavao se s povredom prepona. Međutim, uspio je spasiti sedam meč lopti i na kraju trijumfovati. Učiniti ovakve podvige jednom u Grand Slam takmičenju nije ništa neuobičajeno, ali učiniti dvaput zaredom, i te kako jest.

I Sandgren i Millman mogu se ocijeniti kao osrednji protivnici, iako i te kako sposobni namučiti favorite. Millman je pobijedio Federera na Australian Openu 2018. godine, a Sandgren je ušao u četvrtfinale s impresivnim učinkom od 5:2 u pobjedama protiv igrača iz top 20 kategorije.

Ali glavni rivali Rogera Federera, Novak Đoković i Rafael Nadal prošli su svoje izazove uz znatno manju potrošnju. Obojica su do sada izgubila samo jedan set, dok je Federer već izgubio pet. Doduše, kada je Federer osvojio svoj 18. Grand Slam u Australiji prije tri godine, nije bio potpuno spreman, jer je propustio posljednjih pet mjeseci u 2016. godini, i na putu do finala također je odigrao dva meča od pet setova. U finalu, savladao je upravo Nadala.

Federera može zabrinuti servis; protiv Sandgrena, njegov servis je bio netipično neefikasan, i u cijelom maratonskom susretu pogodio je samo pet asova. Protiv Millmana, forhend ga je izdao potpuno. Možda njih dvojica nisu uspjeli iskoristiti ove slabosti, ali igrač kalibra Novaka Đokovića "namirisat će krv" i napast će svojim izvanrednim povratnim udarcima.

Đoković je uspješniji posljednjih godina

U obzir se mora uzeti i tradicija. Federer je posljednji put pobijedio Srbijanca na Grand Slamu u polufinalu Wimbledona 2012. godine. Od tada, jednom su se sreli na Australian Openu i Đoković je pobijedio u četiri seta. Na Wimbledonu su se sreli triput, sva tri puta u finalu. Federer je i prije posljednjeg finala Wimbledona proveo više vremena na terenu od Đokovića, i to mu nije smetalo da u većem dijelu meča pokaže bolju igru. Nedostajalo mu je samo iskoristiti jednu od dvije meč lopte u epskom petom setu, ali je Đoković na kraju pobijedio u tie-breaku.

Od 2015. godine, Federer je samo jednom pobijedio Đokovića i to u posljednjem susretu u novemrbu na ATP finalu. Tada ga je izvanredno služio prvi servis – Federer je izgubio svega tri boda na svoj servis u prvom setu, i suočio se sa samo jednom break loptom u cijelom meču. Federer je dobro servirao protiv Đokovića u posljednja tri njihova susreta, a posljednjih pet setova koje je Novak osvojio protiv Federera bili su u tie-breakovima. Način na koji je, međutim, Federer servirao protiv Sandgrena nije ohrabrujući.

Čine jedan drugoga boljim

Sam Đoković je istaknuo da on i Federer imaju tendenciju podizati razinu forme kada igraju jedan protiv drugog.

"Pokušavamo iznenaditi jedni druge", rekao je poslije pobjede nad Raonićem.

"Bit će to 50. put da se susrećemo, osim Rafe, on mi je najveći rival. Na neki način znam šta očekivati, ali kad god igramo jedni protiv drugih, pokušavamo podići nivo forme, jer shvaćamo da moramo biti najbolja verzija sebe da bismo pobijedili", poručio je.

Đoković je svakako pokazao znakove vrhunske forme, posebno poslije pobjede nad Raonićem. Kanađanin je ušao u taj susret bez izgubljenog seta, pa čak i bez izgubljenog servis gema na čitavom turniru. Đoković je i to prevladao i zabilježio pobjedu protiv čovjeka koji servira bolje od Federera. Švicarac će morati maksimalno iskoristiti dan oporavka, skupiti energiju i naći snagu suprotstaviti se Đokoviću koji igra na svom omiljenom terenu, i na kraju stići do još jednog Grand Slama. Ako to učini, bit će to jedno od njegovih najvećih dostignuća u karijeri.