Tenis
37

Šta je meldonijum i zašto ga sportisti poput Marije Šarapove uzimaju?

Klix.ba
Ruska teniserka Marija Šarapova u ponedjeljak je priznala kako je pala na testu za doping koji je došao pozitivan na meldonijum na takmičenju Australia Open. Zbog ovoga je poznata teniserka izgubila sponzore i suočava se sa potencijalnom zabranom bavljenja tenisom do četiri godine.

No šta je tačno ova teniserka koristila?

Ovu supstancu, koja se prodaje pod imenom Mildronate, proizvodi latvijska farmaceutska kuća Grindeks. Lijek je originalno osmišljen kako bi se njime tretirala ishemija, stanje u organizmu izazvano lokalnim prekidom krvotoka, u kojem pojedina tkiva ne primaju dovoljnu količinu kisika iz krvi zbog narušene cirkulacije u krvnim sudovima koji ih opslužuju.

Najmanje jedna studija je pokazala kako atletičari uz pomoć ovog lijeka mogu imati koristi u vidu produžene izdržljivosti, zaštite tijela od stresa, te ubrzati proces oporavka od tjelesnih ozljeda.

"Meldonijum pojačava izdržljivost i toleranciju na vježbanje, te smanjuje period oporavka, što je jako važno za profesionalne atletičare. Ovaj lijek zapravo pojačava prokrvljenost krvnih sudova i poboljšava protok krvi na način da reducira potrošnju kisika. Također, ima utjecaj na centralni nervni sistem i koristi se u tretiranju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti", pojašnjava za CBS dr. Robert Glatter, ljekar u Lenox Hill bolnici u New Yorku.

Šarapova je na posljednjoj konferenciji za medije kazala kako je na savjet svog ljekara ovaj lijek uzimala od 2006. godine, i to za tretiranje različitih stanja, uključujući deficit magnezija, nepravilnosti u broju otkucaja srca i u cilju prevencije dijabetesa koji je čest u njenoj porodici.

Meldonijum se može kupiti bez recepta u većini istočnoevropskih zemalja, no Agencija za hranu i lijekove nije odobrila njegovu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama. Još uvijek nije jasno kako je Šarapova, koja u SAD živi od svoje sedme godine došla do lijeka.

Svjetska anti-doping agencija je tek nedavno meldonijum stavila na svoju listu zabranjenih supstanci, a testiranja su počela 1. januara 2016. godine, budući kako "imaju dokaze da neki sportaši ovaj lijek koriste kako bi poboljšali svoje sportske izvedbe".

The Sports Integrity Initiative, blog posvećen istraživanju navodnih sportskih prevara, piše kako 17 posto od 4.316 ruskih sportista testirano pozitivno na meldonijum 2015. godine. Iste te godine, 2.2 posto sportista u svijetu imalo je meldonijum u organizmu.