Čovjek velikog srca
1.2k

Skromnost Novaka Đokovića nakon milionske donacije šokirala italijanskog doktora

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković donirao je milion eura bolnici u Bergamu, italijanskom gradu koji je najteže pogođen pandemijom koronavirusa, a jedan od šefova Peter Assembergs otkrio je kako ga je skromnost srbijanskog sportiste u potpunosti šokirala.

Đoković je želio da ova donacija ostane anonimna, ali je poručio, da je, ukoliko to žele, mogu objaviti i javno ako će na taj način privući i druge donatore, što je šokiralo direktora zdravstvenog centra u Bergamu.

"Iskreno, bio sam šokiran u tom trenutku. Mislim da je to pravi izraz jer je on, prvi teniser svijeta, na pitanje želi li da objavimo koliko nam je mnogo pomogao, odgovorio: 'Nije mi uopšte bitno hoćete li objaviti to, ne mora se znati da sam uopšte dao bilo šta, a kamoli koliko. Jedino ako smatrate da bi objavljivanje takve informacije moglo podići svijest kod drugih potencijalnih donatora da učine isto'. Zasita sam ostao u šoku", kaže Assembergs.

Đoković je prethodno donirao milion eura za medicinsku opremu i respiratore u Srbiji, a Rafael Nadal je objavio kako je prvi teniser svijeta pomogao i humanitarnu akciju koju su organizovali on i Pau Gasol u Španiji. On je, također, pokrenuo novu inicijativu kojom želi pomoći teniserima koji su najviše pogođeni pauzom zbog pandemije koronavirusa.

Srbijanski teniser tako je još jednom pokazao da je riječ o velikom humanisti i čovjeku veliko srca, pored toga što je trenutno najbolji igrač svijeta i korača putem da postane jedan od najvećih svih vremena.