Tenis
70

Serena Williams pobijedila Lucie Šafarovu u finalu i osvojila Roland Garros

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Američka teniserka Serena Williams i Čehinja Lucie Šafarova danas su odigrale meč u finalu Roland Garrosa. Ovogodišnju titulu osvojila je Serena pobjedom 2:1 u setovima protiv Šafarove.

Williams je bila favoritkinja u ovom meču. U prvom setu je break napravila pri rezultatu 2:1 i povela sa 3:1. Zahvaljujući tome, ali i sigurnom servisu u nastavku, Serena je dobila prvi set rezultatom 6:3 nakon 32 minute igre.

Najbolja svjetska teniserka je nastavila svoju dominaciju te je odmah na početku drugog seta napravila break i povela sa 1:0. Novi break je napravila u petom gemu za vodstvo od 4:1. Međutim, kada se očekivao još jedan siguran servis Amerikanke i rutinski završetak meča, Čehinja je napravila break i smanjila vodstvo Serene na 4:2, a potom se uspješnim servisom vratila u ovaj meč.

Uoči osmog gema drugog seta bilo je 4:3 za Serenu. Hrabra Šafarova je spektakularno napravila još jedan break i izjednačila na 4:4, a Serena je na svoj servis uspjela osvojiti samo jedan poen.

Sigurnim servisom je Lucie u drugom setu povela sa 5:4 u gemovima. Serena je izjednačila, a potom napravila break za novo izjednačenje u gemovima drugog seta. Ipak, Lucie se spasila i uzvratila break, pa je uslijedio tie-break. Čehinja je bila bolja u tie-breaku te je zasluženo osvojila drugi set nakon 59 minuta igre.

Povratak samopouzdanja je Šafarova iskoristila i na početku trećeg seta te je oduzela servis Williamsovoj i stekla prednost od 1:0.

Serena je break vratila u četvrtom gemu kada je izjednačila na 4:4. Potom je iskoristila svoj servis, a onda napravila novi break i povisila svoje vodstvo u gemovima na 4:2. Tada je bilo jasno da je ponovo preuzela kontrolu da će završiti ovaj meč.

Amerikanka je dobila naredni gem na svoj servis, a onda oduzela servis Safarovoj, slavila u ovom meču i osvojila Roland Garros. Ovo je 20. Grand Slam i treći Roland Garros najbolje teniserke svijeta.

Finale Roland Garrosa (ženska konkurencija):

Serena Williams - Lucie Safarova 2:1 (6:3, 6:7 (2:7), 6:2)