80 takmičara iz 18 zemalja
0

Sarajevo: Teniski juniorski turnir uz pomoć Barcelone

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na terenima Teniske akademije Head u Donjem Hotonju - Vogošća od 15. do 21. augusta bit će održan 15. teniski juniorski turnir "Open RTC Barcelona 1899. - Sarajevo 2011.", u kategoriji mladih tenisera i teniserki do 16 godina.

Tradicionalni turnir iz kalendara Evropske teniske asocijacije - ETA organizira se kao plod dugogodišnje suradnje i prijateljskih veza jednog od najstarijih evropskih teniskih kolektiva - španskog kraljevskog kluba Barcelona, osnovanog 1899. i Teniskog kluba Tenis Pro iz Sarajeva, koji je organizator turnira.

Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Harisa Kafedžića, turnir ima visoki rejting i po kvalitetu spada među najjače u ovom dijelu Evrope, zbog čega ga je ETA uvrstila u drugu jakosnu kategoriju.

"Zahvaljujući podršci prijatelja iz Španije i našim sponzorima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama. Posebna uloga u realizaciji ovog projekta pripada Gradskoj upravi, Gradskom vijeću i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji već dugi niz godina na najkonkretniji način pomažu ovaj turnir", kazao je Kafedžić.

Na turniru će učestvovati više od 80 tenisera i teniserki iz 18 zemalja.

Turniru će i ove godine prisustvovati predsjednik Teniskog kluba Barcelona 1899. Juan Maria Tintore, koji će najboljim učesnicima uručiti prijelazne pehare, dar ovog kluba.

Kod juniora za prvog nosioca je postavljen Kipranin Ioanides Constatinos, a kod juniorki srpska teniserka Nikolina Jović. Od mladih bh. tenisera za nositelje su postavljeni Faruk Bakalović, te Zina Mehikić i Lejla Čolić.

Kvalifikacije počinju 14. augusta, dok je svečano otvaranje turnira dan kasnije u 19.00 sati. Glavni turnir bit će igran od 16. do 21. augusta.