Rafael Nadal
0

"Sada više ne postoji favorit u Wimbledonu"

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
U reprizi nedavnog finala iz Roland Garrosa u srijedu je, u četvrtfinalu Wimbledona, Rafael Nadal pobijedio Šveđanina Robina Söderlinga 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-1.

Time je Nadal na dobrom putu ponavljanja 2008. godine, kada je u epskom finalu pobijedio Rogera Federera. To je Švicarcu bila jedina godina, od 2003. godine, kako nije uspio podignuti pehar pobjednika na "svetoj travi". Neće to napraviti Federer ni ove godine budući je pao na koljena u četvrtfinalu protiv češkog tenisera Tomaša Berdycha.

"Ispadanje Federera je šansa za preostalu četvorku. Svi imamo jednake šanse za naslov, po mom mišljenju favorita više nema na turniru", komentirao je Španac.

Može se govoriti da je ključni trenutak meča između Nadala i Söderlinga bila velika sudijska greška. Nakon što je dobio prvi set 6-3 u prvom gemu drugog je Šveđanin došao i do break-prilike. No, došao je do nje posredstvom spomenute greške.

Söderlingovu loptu je linijski sudija označio kao dugu, a Nadal je automatski uzvratio udarcem u mrežu. No, Söderling je pozvao "Hawk-eye" koji je pokazao da je lopta pala na liniju. Umjesto ponavljanja poena glavni sudac je poklonio Šveđaninu poen i break-loptu uprkos velikoj i opravdanoj ljutnji Nadala.

No, Španac je spasio break-loptu, dobio taj gem, a potom odmah oduzeo početni udarac suparniku.

"Mislim da je taj trenutak okrenuo meč. Neću se vraćati na sudiju i komentirati taj događaj. Mogu samo reći da sam tada dobio novu snagu i počeo igrati nemjerljivo bolje. Sve do kraja meča sam držao strašno visok nivo igre", rekao je Nadal.