Karatsev oduševio
16

Ruska senzacija s Australian Opena u 10 dana zaradila više nego u čitavoj karijeri

K. H.
Aslan Karatsev pobijedio je  Bugarina Grigora Dimitrova i plasirao se u polufinale (Foto: EPA-EFE)
Aslan Karatsev pobijedio je Bugarina Grigora Dimitrova i plasirao se u polufinale (Foto: EPA-EFE)
Ruski teniser Aslan Karatsev definitivno je najveća senzacija ovogodišnjeg Australian Opena, a zahvaljujući prikazanoj igri ovaj 27-godišnjak je u Melburnu uspio zaraditi više novca nego u čitavoj karijeri.
Karatsev je prije dolaska u Australiju zaradio nešto manje od 620.000 američkih dolara od nagradnih fondova, a u Melburnu je uspio udvostručiti tu brojku i plasmanom u polufinale osigurao je minimalnu nagradu od 662.000 dolara samo s ovog turnira.
Ukoliko bi izborio plasman u finale, onda bi njegova zarada iznosila nešto više od 1,1 miliona dolara.

Ovaj Rus je prvi debitant na Grand Slamu i tek peti kvalifikant u historiji koji je uspio doći do polufinala, a ranije je imao samo 13 profesionalnih mečeva (ATP turniri, Grand Slam i Davis Cup) te je ostvario tri pobjede, što opet puno govori koliko je njegov rezultat senzacionalan.

Prije pandemije koronavirusa bio je 253. igrač svijeta, uoči Melburna 114. na ATP listi, a sada bi mogao ući među 50 najboljih igrača svijeta.

Aslan Karatsev će u polufinalu Australian Opena igrati protiv Novaka Đokovića koji je danas pobijedio Nijemca Alexandera Zvereva rezultatom 3:1 u setovima.