Tenis
25

Roland Garros: Fenomenalni Džumhur eliminisao Baghdatisa, čeka ga Federer!

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u 2. kolu teniskog turnira Roland Garros odmjerio snage s Kipraninom Marcosom Baghdatisom. Naš teniser je savladao snažnog protivnika s 3:1 u setovima i plasirao se u 3. kolo, gdje ga čeka legendardni Švicarac Roger Federer.

Ovo je novi historijski uspjeh za bh. tenis, jer će Damir postati naš prvi teniser koji će nastupiti u 3. kolu Roland Garrosa.

Baghdatis je na početku prvog seta iskoristio svoj servis i poveo 1:0, a Džumhur je potom uzvratio i izjednačio rezultat u gemovima na 2:1. Ponovo je Kipranin dobro servirao i poveo, no, bh. teniser je pokazao izuzetnu sigurnost te bez izgubljenog poena osvojio svoj servis izjednačivši na 2:2.

U petom gemu je Damir pružio dobar otpor, ali do breaka nije stigao. Gem je pripao Baghdatisu i rezultat je bio 3:2 za kiparskog tenisera. Popularni Džumi je zadržao sigurnost svog servisa i izjednačio na 3:3.

U naredna dva gema su teniseri bili sigurni, a onda je Džumhur sjajnom igrom napravio break i poveo sa 5:4. Naš teniser je uz malo problema uspio dobiti svoj servis i osvojiti prvi set rezultatom 6:4 nakon 30 minuta igre.

Sjajno je Džumhur otvorio drugi set te je odmah oduzeo servis Baghdatisu i poveo 1:0. Dobru igru je potvrdio svojim servisom i povisio vodstvo u drugom setu na 2:0. Fenomenalni Džumi je potom ponovo napravio break i poveo 3:0. Sigurnim servisom je Džumhur došao do vodstva od 4:0 u drugom setu.

Baghdatis je do prvog gema u drugom setu stigao na svoj servis i smanjio zaostatak na 1:4. Kipranin je potom napravio break, pa je nakon šest gemova bilo 2:4.

Mogući povratak je Baghdatis najavio osvajanjem svog servisa kojim je zaostatak smanjio na 3:4. Međutim, Džumhur je svojim servisom povećao prednost i poveo sa 5:3, a potom je napravio novi break i osvojio drugi set rezultatom 6:3 nakon 32 minute igre.

Na otvaranju trećeg seta Baghdatis je osvojio svoj servis i poveo sa 1:0. Potom je oduzeo servis Džumhuru i povisio vodstvo na 2:0. Naš teniser je u trećem gemu bio siguran pri servisu te je smanjio na 2:1. Siguran je potom bio i Baghdatis za vodstvo 3:1, ali je Džumhur ponovo uzvratio za 3:2. Baghdatisu je pripao šesti gem trećeg seta, a Damir je potom osvojio svoj servis za 4:3. Kipranin je došao vrlo blizu osvajanja trećeg seta i povratka u ovaj meč kada je poveo sa 5:3.

Naš teniser je ponovo pokazao sigurnost i osvajanjem svog servisa smanjio zaostatak na 5:4. U narednom gemu je Džumhur spašavao set, ali nije uspio. Baghdatis je dobio treći set sa 6:4 u gemovima nakon 45 minuta igre. Džumhurovo vodstvo u setovima je smanjio na 2:1.

Početkom četvrtog seta Džumhur je osvojio svoj servis i poveo. Na Baghdatisov servis je dobro igrao, ali nije uspio napraviti break. Naš najbolji teniser se nije obeshrabrio, pa je vratio prednost nakon svog servisa. Damir je nastavio sjajno igrati, a to je rezultiralo novim breakom. Oduzeo je servis Baghdatisu i poveo sa 3:1. Nažalost, Džumhur je u sljedećem gemu izgubio svoj servis, pa je Baghdatis smanjio zaostatak na 3:2. Međutim, sjajnom igrom u šestom gemu Džumhur je napravio break i poveo sa 4:2.

Bh. teniser je povisio rezultat na 5:2 dobrim servisom. Imao je dobru priliku da riješi ovaj meč na Baghdatisov servis, što je i učinio. Dobio je četvrti set sa 6:2 i plasirao se u 3. kolo, gdje ga čeka legendarni Švicarac Roger Federer. Meč se igra prekosutra.

Drugo kolo Roland Garrosa:

Damir Džumhur - Marcos Baghdatis 3:1 (6:4, 6:3. 4:6, 6:2)

Ostali rezultati:

Stakhovski - Johnson 1:3 Wawrinka - Lajovic 3:1 Becker - Verdasco 3:2 Klizan - Simon 0:3 Granollers - Federer 0:3 Monaco - Gabashvilli 0:3 Nishikori - Belluci 3:0 Muller - Lorenzi 3:2