Nakon tri sata igre
116

Roger Federer pobijedio Murraya i sedmi put osvojio Wimbledon

Piše: A. Dž.
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer ponovo najbolji teniser svijeta (Foto: AFP)
Švicarac Roger Federer pobjednik je ovogodišnjeg Wimbledona. On je u finalu savladao domaćeg igrača, Andyja Murraya, koji je propustio priliku da Velikoj Britaniji donese prvu pobjedu na All England Clubu nakon 1936. godine. Švicarac je do svoje sedme titule u Wimbledonu došao rezultatom 3:1 u setovima (4:6, 7:5, 6:3, 6:4).

Murray je u prvom gemu prvog seta stigao do break šanse i poveo. Federer nije podlegao pritisku protivnikove publike i u četvrtom gemu napravio break i izjednačio. Uslijedio je nešo mirniji period igre. Naredna četiri gema išla su uz servis. Škot je napravio break u devetom gemu i poveo 5:4. Federer se nije uspijeva povratiti i Murray osvaja prvi set sa 6:4.

Početkom drugog seta Federer je krenuo odlično i stigao do nove break šanse, međutim Murray je snažnim backhandom natjerao Švicarca na grešku i uspio da izjednači na 1:1. Federer ipak uspijeva u 12. gemu napraviti break. Imao je Murray 30:0, ali je Federer vezao četiri poena i osvojio drugi set.

Ko rezultata 1:1 u trećem setu meč je nakratko prekinut zbog kiše. Nad centralnim terenom organizatori su navukli krov pa su Federer i Murray ponovno nastavili duel. Pauza je više odgovarala Federeru koji je dobio uvodna dva servis gema bez problema, a onda je uslijedio maratonski šesti gem koji je trajao više od 15 minuta. Obojica tenisera imali su brojne prilike, a na kraju je Federer ipak stigao do breaka i vodstva 4:2. Švicarac je uspio da sačuva preostala dva servis gema i nakon dva sata i 55 minuta do prednosti od 2:1 u setovima (6:3).

Iako je Murray dobro otvorio četvrti set i nastavio odlično servirati, Federer u petom gemu protivniku uspijeva oduzeti servis. Murray je u nastavku propustio da se vrati u igru. Propustio je priliku za dvije break lopte i Federer je poveo sa 4:2. Kod rezultata 5:4 Federer je servirao za pobjedu. Iskusni Švicarac nije iskoristio priliku i nakon tri sata došao do sedmog Grand Slam trofeja u Wimbledonu.