Davis Cup
0

Robin Haase savladao Mirzu Bašića i donio prednost Holandiji protiv BiH

Piše: E. B.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Robin Haase je savladao Mirzu Bašića rezultatom 3:1 u setovima i donio vodstvo Holandiji u duelu protiv Bosne i Hercegovine od 1:0 u okviru drugog kola Prve grupe Euro-afričke zone.

U prvom setu oba tenisera su držala svoje servise do osmog gema kada najprije Haase pravi break za 5:3, ali Bašić uzvraća istom mjerom i smanjuje na 5:4

Ipak, najbolji holandski teniser je u narednom gemu napravio još jedan break i uzeo prvi set rezultatom 6:4 nakon samo 31 minutu igre.

Haase je drugi set dobio lakše od prvog. Napravio je break odmah na startu i poveo sa 3:0, a potom i u osmom gemu pravi još jedan break za 6:2 nakon 29 minuta igre za vodstvo 2:0 u setovima.

Bašić je odigrao mnogo bolje u trećem setu i napravio je break u sedmom gemu za 4:3, a potom i 5:3. Kada je Bašić servirao na 5:4 Haase je uzvratio breakom, no Bašić pravi ponovo re-break i dobija priliku da servira za set pri rezultatu 6:5. Ovog puta nije dozvolio Haaseu ni priliku za break i riješio je treći set rezultatom 7:5 nakon 55 minuta.

Četvrti set je počeo na identičan način kao drugi, te je Haase odmah napravio break i poveo sa 3:0. Bašić je odmah uzvratio u petom gemu breakom a zatim izjednačio na 3:3. U osmom gemu Haase je napravio break i dobio je priliku da servira za meč pri rezultatu 5:3.

Prvi reket Holandije je bio siguran i osvojio je četvrti set rezultatom 6:3, a samim tim i meč za vodstvo Holandije od 1:0 u pobjedama.

Naredni meč igraju Damir Džumhur i Thiemo de Bakker i ljubitelji bh.tenisa se nadaju da će naš najbolji teniser izjednačiti na 1:1.

Dubl meč će se igrati u subotu od 14 sati, a predviđeno je da igraju Mirza Bašić i Tomislav Brkić protiv Tallona Griekspoora i Jean-Juliena Rojera.

Posljednjeg dana igraju Damir Džumhur i Robin Haase te Mirza Bašić i Thiemo de Bakker.