Tenis
0

Robin Haase: Džumhur je opasan kad čita misli, a danas je presudila agresivnost

Piše: E. M.
Robin Haase slavi pobjedu nakon meča sa Damirom Džumhurom (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Robin Haase slavi pobjedu nakon meča sa Damirom Džumhurom (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Holandski teniser Robin Haase danas je nakon izuzetno teškog singl meča Davis Cupa porazio Damira Džumhura, a na konferenciji za novinare je izjavio kako je agresivna igra u posljednjem setu presudila u njegovu korist.

Haase je na konferenciji za novinare kazao kako je veoma teško dati odgovor na pitanje kako je današnji meč prošao i šta je presudilo da pobijedi, ali da su obojica pokazali kvalitet.

"Dobro sam servirao, igrao sam dobro na mreži, ako bi on došao u prednost ja bih se vratio i sve je to bilo do povrede koju sam osjetio krajem trećeg seta. Jednostavno, u svemu sam bio malo bolji, igrali smo obojica dobro, ali sam sve vrijeme tokom meča osjetio loptu. Nakon povrede sam počeo servirati loše i teško mi je bilo koncentrisati se, ali borio sam se i s agresivnošću na kraju slavio", kazao je Haase.

Holandski teniser je kazao kako je tokom meča više igrala psiha nego fizička spremnost.

"Imali smo obojica prilike, ali kako sam slabio u glavi, tako su slabile i moje noge. U petom setu sam bio umoran, spor sam bio na terenu, ali onda sam sebi rekao da moram igrati agresivno, da je to kraj i tako je bilo", objasnio je Haase.

Gradska arena u Zenici nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ali je bila posjećenija u odnosu na protekle dane. Haase ističe da je publika bila na nivou, fina i da je znala kada treba navijati i stati iza svog igrača.

"Bilo je jako dobro igrati uz ovakvu publiku, ali vikanje na drugi moj servis nije bilo fino. Sudije su napravile veliku grešku što su to dopustili. Ovo je Davis Cup, navijanje je napeto, ali se poštuju i pravila. Sudije trebaju ponovo pročitati pravila i raditi svoj posao kako bismo Damir i ja, u ovom slučaju, bili opušteniji i više skoncentrisani na meč", dodaje Haase.

Nakon što su Džumhur i ostatak Davis Cup reprezentacije BiH pohvalili Haasea dodavši da mu je ovo najbolji meč ikada što je igrao, Haase je jednako pohvalio i našeg najboljeg tenisera.

"Fino je od Damira što misli da sam danas odigrao najbolji meč i ja sam osjećao da je sve dobro. Bio sam raspoložen, ali i Damir je veliki borac. On vas u igri tjera da udarite svaku loptu, a najopasnije je kada uđe u vašu glavu i čita svaki vaš korak i udarac. Taman kada promijenite taktiku i mislite 'e to je to', on opet nastavlja da vas čita i zbog toga je opasan igrač koji u proteklom periodu igra jako dobro", zaključio je Haase.