Bit će bolje
10

Razočaravajući konačni plasmani bh. tenisera u 2019. godini

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur 2019. godinu je završio na razočaravajućem 93. mjestu ATP liste.
Damir je sedinom prošle godine, a kada je bio u najboljoj životnoj formi, zauzimao 23. mjesto na ATP listi najboljih tenisera svijeta, ali nakon toga nije uspio zadržati taj kontinuitet i u narednih godinu i po dana doživio je veliki pad.

Najbolji bh. teniser tokom 2019. godine imao je puno problema s povredama, a ovo mu je ujedno bila i prva sezona u kojoj je planirao igrati sve ATP turnire, pa se kompletan taj ritam negativno odradio na njegove rezultate i već u narednoj godini pokušati će da se vrati makar među 50 najboljih.

Upravo to je Džumhur i istakao na nedavnoj konferenciji za medije na kojoj je sumirao 2019. godinu te je istakao da naredne sezone očekuje značajan napredak na ATP listi, a posebno mu u korist ide činjenica da za razliku od ove sezone neće braniti toliko ATP bodova.

Od ostalih bh. tenisera, Mirza Bašić je sezonu završio na 298. mjestu ATP liste i on je također doživio veliki pad u karijeri, a napredak je napravio Nerman Fatić koji je trenutno 343. igrač svijeta.

Aldin Šetkić je sezonu završio na 467. mjestu, Tomislav Brkić na 546. mjestu, a Aziz Kijametović je na 1067. mjestu.

Od teniserki, najbolje rangirana igračica iz BiH je Dea Hardželaš, dok je Nefisar Berberović na 584. mjestu. Anita Husarić je 844. igračica svijeta, a Jelena Simić 1055.

Tenisku sezonu u muškoj konkurenciji na prvom mjestu je završio Rafael Nadal, što mu je peti put u karijeri da godinu okonča na prvom mjestu, dok je drugi Novak Đoković koji je prvu poziciju izgubio još 4. novembra i na završnom Mastersu u Londonu nije uspio da se vrati na čelnu poziciju. Treći je Federer, četvrti Thiem, dok je na petom mjestu Medvedev.

U ženskoj konkurenciji na prvom mjestu WTA liste završila je Australka Ashleigh Barty, dok je druga Karolina Pliškova. Treća je Naomi Osaka, a četvrta Simona Halep.