Sport u kandžama politike
4

Bh. tenis na raskrsnici i briga za budućnost: Teško je uspjeti iz države kao što je BiH

K. Hadžić
Foto: AFP
Foto: AFP
Tenis u BiH posljednjih godina proživljava najbolje trenutke u svojoj historiji s obzirom na izuzetno dobre rezultate Davis Cup reprezentacije i uspjehe tenisera na individualnom nivou.

Međutim, budućnost ovog sporta uslijed izuzetno teške situacije u samoj državi, pa samim tim i ovoj oblasti, ne daje previše razloga za optimistično razmišljanje. Jedini način da budućnost postane svjetlija jesu korjenite promjene.

Tenis iziskuje ogromna finansijska ulaganja u samom procesu stvaranja tenisera, što je opće poznato kada je u pitanju ovaj sport, a najveći problem u BiH jeste činjenica da Teniski savez BiH, kao i sve druge krovne sportske kuće, imaju malu i nedovoljnu pomoć države i da su prinuđeni prije svega na samoodrživi sistem rada, što samo po sebi limitira BiH i njene sportiste i tenisere za bilo kakve veće uspjehe i domete. U takvim okolnostima, kada je savez osuđen na neprekidnu borbu za opstanak i najosnovnije funkcionisanje, teško je i razmišljati o formiranju jasne strategije za pravilan razvoj ovog sporta, što samo po sebi iziskuje dodatna sredstva kako bi se izbjegle sve postojeće anomalije.

Samim tim, nezahvalno je na bilo koji način kritikovati i kriviti trenutne najbolje tenisere i teniserke koje imamo u BiH, najviše zbog toga kroz kakve uslove su prošli, pa nasuprot toga, sve zapažene rezultate koji su ostvareni treba dodatno cijeniti i pokazati im poštovanje. Za BiH je 2018. godina bila najbolja u historiji kada je u pitanju tenis, ponajviše zbog činjenice da su Damir Džumhur i Mirza Bašić bili među 100 najboljih tenisera svijeta, ali i zbog Davis Cup reprezentacije koja je ulaskom u prvu svjetsku grupu napravila historijski uspjeh.

Nema sluha za tenis

U razgovoru za portal Klix.ba direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić kazao je gdje leži najveći problem bh. tenisa i koje su to prepreke koje na bilo koji način sprečavaju razvoj mladih tenisera, što je osnova za budućnost ovog sporta.

"Kao što znate, posljednjih nekoliko godina teniska reprezentacija BiH kao motor Teniskog saveza BiH igra dobro, standardni smo u prvoj svjetskoj grupi, dva puta smo imali play-off za svjetsku grupu i nažalost nismo uspjeli, ali sada nas očekuju dueli protiv Južne Afrike u martu naredne godine i što se toga tiče, mislim da imamo ekipu koja će nekoliko narednih godina nositi proces Davis Cupa. Generalno, stanje u tenisu u BiH možemo povezati s jednim problemom, a to je redovno finansiranje, što je problem koji imaju sve sportske krovne kuće, ali ne želim koristiti ovu priliku da kukam i svjesni smo da smo prepušteni sami sebi. Imamo prihode, ali su oni poprilično limitirani i nisu dovoljni za ozbiljan razvoj sporta, samim tim i tenisa u BiH. Jako bitno je izdvojiti i problem infrastrukture jer mi nemamo Trening centar Teniskog saveza BiH koji je neophodan za razvoj mladih igrača, nego to radimo u vezi sa državnim terenima ili malim brojem privatnih terena u određenim klubovima. Sve se to radi na komercijalnoj osnovi i nemamo beneficije kako bi implementirali normalne trenažne procese za naše najbolje juniore, kako bi oni postali dobri i ozbiljni seniori", kaže nam Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.

Situaciju u bh. tenisu prokomentarisao je i najbolji bh. teniser, nekada 23. igrač svijeta - Damir Džumhur, koji je rekao da je kod samih tenisera najveći problem nedostatak vjere u vlastiti kvalitet.

"Što se tiče trenutne situacije i igrača koji su na ATP rang listi, tu su Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, a moram reći da s Nermanom stvarno imam izuzetno dobar odnos, često se čujemo i pričamo i ja vjerujem da on može napraviti puno više u svojoj karijeri. Prije svega to mislim iz razloga što ima izuzetne fizičke predispozicije, ali i igračke, a ključno je da on sam mora vjerovati u bolje rezultate. Igra dobro u posljednjih pola godine i vidim da je postao puno profesionalniji i da želi napraviti dodatni iskorak. Tomislav se okrenuo malo više igranju u parovima i vjerujem da može napraviti puno bolje rezultate, samo ukoliko pronađe nekog dobrog partnera, a onog trenutka kada se probije siguran sam da će praviti velike rezultate. On dobro igra parove, odličan je i u igranju jedan na jedan, ali tu nije napravio rezultate koje je mogao", kazao je Džumhur za Klix.ba, pa nastavio:

"O Mirzi Bašiću ne treba trošiti riječi, on je osvojio ATP turnir i tokom karijere je pobijedio neke velike igrače, a mislim da mi svi imamo jedan te isti problem - dosta manje vjerujemo u sebe nego što bi trebali. Aldin Šetkić je imao dobru igru s kojom je mogao daleko proći, ali kažem, svi smo mi mogli puno više. Ključna riječ u svemu je podrška, a u BiH toga ima jako malo. Ja sam imao sreću da mi je otac bio trener i ste strane sam bolje prošao od mnogih igrača kod nas, ali svi smo imali vrlo malo ili nikakvu podršku Teniskog saveza BiH i države. Savez ne krivim jer ni oni nisu bili u mogućnosti, podrška države je tu najbitnija i žao mi je što su razvijenije države samo zbog te podrške toliko ispred nas", istakao je Džumhur.

Potreban je Trening centar Teniskog saveza BiH

Budućnost bh. tenisa najviše zavisi od razvijanja infrastrukture kojom bi mladim igračima osigurali bolje uslove za treniranje, a stagniranjem na tom polju, ozbiljno bi ugrozili ono što će u budućnosti doći, odnosno kada trenutna generacija igrača završi svoje karijere.

"Ukoliko ne budemo razvijali infrastrukturu, vrlo ćemo brzo stagnirati u tenisu kao sportu jer smo trenutno u zenitu i pored svih problema koje BiH kao država ima, tenis nije jedan od gorućih problema i u fokusu institucija vlasti. Nadam se da će u budućnosti, kada se prevaziđu životni problemi, tenis imati svoje mjesto, što u ovom trenutku ne vidim. Naravno, postoje ljudi koji prepoznaju da je sport jako bitan segment života u jednoj državi i da je važno da svi sportisti imaju pravilan razvoj. Siguran sam da će trenutni teniseri nakon kraja svojih karijera pružiti podršku tenisu u BiH, a dodao bih i to da ćemo brzo pokušati doći do ideje o stvaranju nacionalnog teniskog centra, gdje bi okupljali najbolje tenisere koji bi kroz pravilan sistem mogli imati uslove da ostvare dobre rezultate. Imamo problem s teniserkama u BiH jer je sav teret i pritisak pao na samo četiri ili pet igračica, a niko im ništa ne može ponuditi zauzvrat", kaže Hadžimešić.

Džumhur i Hadžimešić, kao naši sagovornici u ovoj temi, imaju gotovo identičan stav po pitanju problema tenisa u BiH, a Damir je otkrio da po završetku karijere planira dodatno afirmisati tenis kao sport u našoj državi te da, ukoliko bude mogućnosti i uslove, želi formirati tenisku akademiju koja bi bila osnova razvijanja mladih igrača.

"Naši putevi su jako teški, znam to po sebi koliko sam morao težih stvari proći da bi došao do velikih rezultata i za sve nas je to zajedničko. Teško je iz države kao što je BiH doći do svega toga, ali svi smo se borili i trudili i napravili smo neke zapažene stvari. Neki su mogli više, ali mislim da je ovo ipak generacija koja se dugo vremena neće ponoviti u BiH, ostat će upamćena po Davis cup reprezentaciji i nekim značajnim individualnim uspjesima i mislim da se dugo ovakva jedna generacija neće ponoviti. Znajući koliko nam je svima bilo teško i koliko nismo imali podrške, moram reći da smo svi mi ostvarili izuzetno zapažene rezultate i očekujem da u narednom periodu bude jedna velika rupa. Ipak, nadam se da će država imati sluha i da će u narednom periodu više uložiti u sport, konkretno tenis, djeca odustaju jako rano od svega toga jer je teško finansijski podržati njihov razvoj, a ja ću pri kraju svoje karijere pokušati okupiti neke ljude kako bi pomogli razvoju tenisa u BiH. Želja mi je otvoriti akademiju i oživiti tenis u našoj državi, djeca su talentovana ali se ne mogu pokazati. Mi je jako žao što toga nema, što nema vrhunskih juniorskih igrača, ali za nekoliko godina ću dati sve od sebe da se uključim u podržavanje tenisa u BiH i nadam se da će to piti vodu", kazao je Džumhur.

Hadžimešić je za kraj rekao da su finansiranje, infrastruktura i dobar rad osnova za dobru, ili još bolju, budućnost tenisa u BiH.

"Sve se svodi na tri stvari: finansiranje, infrastruktura i dobar rad, a kada se te tri stvari uvežu, onda možemo očekivati puno bolju budućnost. Tenis je skup sport i toga moramo biti svjesni, početak treniranja i nije toliko i može se ispratiti, ali odlasci na inostrane turnire i finansiranje čitavih timova koji su potrebni jednom teniseru su jedna potpuno druga dimenzija. Roditelji su sami finansijeri tih aktivnosti, pa je shodno tome broj polaznika u tenis nezadovoljavajući i Teniski savez BiH je svjestan da je popularizacija tenisa u narednim godinama primarna stvar i da moramo učiniti sve da dječacima i djevojčicama dodatno približimo ovaj sport. Talenat je bitan, ali u manjoj mjeri u odnosu na kvalitetan rad, bitniji su treneri koje moramo edukovati za rad s mlađim teniserima. Mi u BiH imamo kvalitetne trenere koji daju ogroman doprinos razvijanju mladih igrača", kazao je Hadžimešić.

Ni u regionu nije bolje

Komentar o trenutnoj situaciji u bh. tenisu dao je i privremeni selektor i kapiten Davis Cup reprezentacije i najbolji bh. igrač u doublovima - Tomislav Brkić.

"Iskren da budem, nisam upoznat s puno mlađih igrača koji će u budućnosti predstavljati BiH u svijetu tenisa, znam za mladog Nemanju Maleševića koji je jako talentovan i uz dobar rad i pravilno vođenje karijere može napraviti iskorak, a nadam se da ima još dječaka i djevojčica koji će s vremenom isplivati. Ova trenutna generacija je najbolja do sada u historiji BiH, ovo je generacija u kojoj su dva igrača bila u top 100, a mi se nadamo da će iduća godina biti još bolja za sve nas i da možemo napraviti još jedan dodatni korak. Ja sam se u posljednje vrijeme više fokusirao na igru u parovima, ali ne propuštam ni priliku da igram individualno kada sam u prilici. Fokus je, opet kažem, na igranju u parovima", kazao je Brkić, pa dodao:

"Infrastruktura u tenisu je najveći problem, najočigledniji je primjer da naši teniseri nemaju gdje tokom zime trenirati te da su limitirani po pitanju uslova za kvalitetan rad. Treba biti realan, ni u drugim puno razvijenim država situacija nije bolja po tom pitanju, evo primjer u Hrvatskoj koja je Davis Cup pobjednik nema infrastrukturu kaku bi željeli, tenis nije sport u koji se puno ulaže i sav pritisak pada na roditelje. A onda, kada vide koliko je tenis skup sport, posebno pri prelasku iz juniora u seniore, mnogi igrači prestaju da se bave ovim sportom", kazao je privremeni selektor Davis Cup reprezentacije koji je dodao kako se nada da će Damir Džumhur, Mirza Bašić, Nerman Fatić i on naredne godine napraviti dodatni napredak u karijeri.

Za kraj, ostaje nada da će država BiH u budućnosti, a nakon što riješi goruće probleme s kojima se svakodnevno susreće, puno više pažnje posvetiti sportu, samim tim i tenisu, i da će kroz neki realan period napraviti prve značajne korake ka izmjenama Zakona o sportu, onog koji je napravljen s političkom a ne sportskom pozadinom, a koji će svim sportistima u BiH omogućiti puno bolje uslove za treniranje i kvalitetan rad, što je jedini način da poprilično sivu sportsku stvarnost pretvorimo u jednu puno bolju priču. Na kraju, nepobitna činjenica je da talenat nije problem.