"Ima i drugih igrača"
4

Proslavljeni francuski teniser: Izgubili smo 20 godina jer je Federer svima uzor

K. H.
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Francuski teniser Gilles Simon kaže da mu se ne sviđa slika koja je stvorena o Rogeru Federeru te da ovaj švicarski teniser, a jedan od najboljih u historiji tenisa, ne bi morao i nužno biti uzor svih igračima u svijetu.

Iskusni francuski teniser uskoro će objaviti autobiografsku knjigu "Sport koji vas čini ludim", a tim povodom pričao je za tamošnje medije i posebno se osvrnuo na Rogera Federera, odnosno njegovo igrački profil za koji je rekao da ne treba biti uzor svim mladim igračima.

"Nemam ništa lično protiv Federera, ali imam protiv slike koju imamo o njemu. Decenijama se vjeruje da bi mladi teniseri trebali gledati isključivo Federera, a on je zbog svog stila, agresivnosti i samopouzdanja opravdao to. Ipak, zbog njega smo izgubili 20 godina", govori Simon i dalje objašnjava šta je želio tačno kazati:

"U Francuskoj svi žele Rogera Federera. I treneri, i roditelji, i novi igrači... Oni ne shvataju da je Rafael Nadal osvojio toliko Grand Slam titula radeći nešto potpuno drugačije."

Nadal je, podsjećamo, do danas osvojio 20 Grand slam titula, a nema sumnje da će tokom svoje karijere, ukoliko ne bude nekih težih povreda, dodatno povećati taj broj.

"Zbog svega bi bilo dobro kada bi Federer izgubio svoje rekorde, onda bi konačno mogli vidjeti i druge igrače", dodao je Simon.