U lošem odnosu
38

Presedan u svijetu tenisa: Kyrgios i Tsitsipas žestokim optužbama nastavili "rat" i van terena

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australac Nick Kyrgios i Grk Stefanos Tsitsipas izazvali su veliku pažnju duelom na Wimbledonu, a nakon meča nastavili su "rat" i van terena te jedan drugom uputili žestoke optužbe.
Između spomenuta dva tenisera vladale su velike tenzije u trećem setu jučerašnjeg meča na Wimbledonu, a u jednom trenutku je Grk pokušao pogoditi Kyrgiosa, što je izazvalo burnu reakciju s tribina. Bez izvinjenja je nastavio dalje, da bi u jednom od narednih gemova i pogodio Australca, na što je publika također negativno reagovala.

Nakon meča, Tsitsipas je bio posebno ljut i razočaran zbog svega što se desilo.

"Svidjela mi se atmosfera koju smo napravili danas, ali sam ipak razočaran nekim stvarima koje su se dogodile, posebno pošto su se dešavale iznova i iznova. Poslije nekog perioda sve je to teško ignorisati, imao sam osjećaj da sam u cirkusu na neki način. Meni se dopada to što je Nick drugačiji i što donosi neku drugu stranu našem sportu i to nije loša stvar, ali nikada do sada se nije ovako ponašao i nije išao do tačke u kojoj je to zamorno. Konstantno pričanje, konstantne žalbe... Trebam servirati, a onda slijedi duga pauza tokom koje se ne igra tenis. On zna da sudija neće promijeniti odluku zbog njegove priče, to je glupo i ne vrijedi o tome ni razmišljati. Frustrirajuće je da se nekome to dozvoljava", rekao je grčki teniser pa nastavio:

"Moram reći da je izbacivanje loptice u publiku bio loš potez s moje strane, nikada mi se ranije do nije dogodilo i izvinio sam se publici. Ne znam šta mi je u tim trenucima prolazilo kroz glavu, a hvala Bogu, loptica nikoga nije pogodila. Neću više to nikada uraditi, a nešto se desilo što je kreiralo takvo moje ponašanje, nešto na što nisam naviknut. Mislim da bi ljudi trebali da se skupe i popričaju o pravilu koje bi spriječilo manipulisanje protivnikom i skretanje pažnje rivala."

Nakon toga je objasnio zašto je Kyrgiosa gađao lopticom.

"Gađao sam ga lopticom zato što sam želio da prestane to raditi. Ti radiš svoj posao, a s druge strane dolazi buka bez ikakvog razloga. On vas konstantno maltretira, vjerovatno je u školi nekada bio siledžija. Ja ne volim takve ljude, on ima dobre karakterne crte, ali ima i veoma zlu stranu. Osjećate se kao da vas ne poštuje", rekao je Grk.

S druge strane, Kyrgios je nakon meča rekao da je on bio taj koji je bio žrtva.

"Ne znam šta reći... Kako sam ja to bio siledžija prema njemu? On je bio taj koji je mene gađao lopticama, on je bio taj koji je pogodio navijača, a ja nisam uradio ništa. Osim svojih prepirki sa sudijom, nisam uradio ništa da uvrijedim protivnika ili mu pokažem nepoštovanje. Vjerovatno bih i ja bio ljut da me neko stalno pobjeđuje, a možda bi trebao smisliti način da me pobijedi na terenu", rekao je Australac.