Skandal u Australiji
25

Porodica Đoković dobila upozorenje zbog Rusije i Putina, Novakov otac ipak može odahnuti

H. H.
Srđan Đoković je uzvikivao "Živjela Rusija (Foto: Screenshot)
Srđan Đoković je uzvikivao "Živjela Rusija (Foto: Screenshot)
Otac Novaka Đokovića snimljen je kako pozira sa navijačima dok mašu ruskim i proruskim zastavama na Australian Openu, ali neće biti sankcionisan. Istovremeno, Teniski savez Australije izdao je važno saopštenje u kojem su upozorili sve aktere sličnih događaja.
Nakon meča Novaka Đokovića i Andreja Rubljova grupa navijača istakla je ruske zastave u blizini terena gdje se igrao polufinalni meč AO, uključujući i onu sa likom Vladimira Putina, uzvikujući proruske slogane.

Tennis Australia je saopćio da su četiri osobe "otkrile neprikladne zastave i simbole i prijetile zaštitarima". Pozvana je policija i oni su izbačeni iz Melbourne parka.

"Mala grupa navijača je pravila probleme sa nedozvoljenim zastavama. Biće suočeni sa posljedicama. Igrači i njihovi timovi su upozoreni na politiku turnira što se tiče zastava i na svaku situaciju u kojoj prave prekršaje. Nastavićemo da radimo sa obezbjeđenjem i državnim strukturama", navodi se u saopštenju Australian Opena.

Na videosnimku vidi se Đokovićev otac Srđan kako pozira sa muškarcem koji drži Putinovu zastavu.

Srbijanski novinari potvrdili su da je to Đokovićev otac, a list Melbourne Age objavio je da je rekao na srpskom: "Živjela Rusija".

Ove scene ukrajinski ambasador Vasil Myroshnychenko nazvao je sramotom, ali direktor turnira Craig Tiley, koji se borio za dolazak Novaka Đokovića na ovogodišnji Australian Open, odlučio je da nema nikakvih sankcija za Srđana Đokovića.