US Open
0

Đoković izbacio Federera i danas igra finale s Nadalom

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Srpski teniser Novak Đoković izborio je finale US Opena pobjedom nad peterostrukim pobjednikom ovog turnira Rogerom Federerom rezultatom 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 7-5.

Srbin je na kraju došao do slavlja nakon tri sata i 44 minute igre u meču u kojem je spasio dvije meč-lopte u desetom gemu petog seta. Prvu je spasio lijepim forhend volejom, a drugu forhend winnerom, da bi u sljedećem gemu oduzeo Švicarcu servis i potom na vlastitom početnom udarcu iskoristio prvu meč-loptu.

Spriječio je tako Đoković i osmi međusobni okršaj Rafaela Nadala i Rogera Federera za naslov na nekom Grand Slam turniru, te će on pokušati spriječiti Španca da dođe do svog prvog US Opena, jedinog turnira iz serije “velike četvorke” koji mu nedostaje.

"Sve što imam preostalo u sebi dat ću na terenu sutra. Jako sam umoran i to nije tajna. Četiri seta sam se osjećao prilično dobro. Peti je ipak bio intenzivan mentalno i fizički i jako me iscrpio. Ali siguran sam da ću pronaći snage za svoj najbolji tenis u finalu", rekao je Đoković, kojem je pobjeda nad Federerom bila šesta u 16. međusobnom meču.

Federer, koji je prethodno meču s Đokovićem na US Openu slavio u 45 od 46 prijašnjih okršaja i nastupio u šest uzastopnih finala, poraz nije lako sjeo.

"Osjećate se kao da ste ostavili nešto tamo na terenu kada izgubite nakon što ste imali meč-loptu. Ipak, nije to bilo finale, pa nisam tako razočaran kako bih bio da sam izgubio u finalu", rekao je Federer.

U nedjeljnom finalu će Nadal protiv Đokovića pokušati postati prvi teniser nakon Roda Lavera iz 1969. godine koji je u istoj sezoni osvojio Roland Garros, Wimbledon i US Open, kao i sedmi u historiji tenisa s barem jednim naslovom na sva četiri najveća.

"Neću gledati finale. Ali nadam se da će pobijediti Nadal", dodao je Federer.

US Open, teniseri, polufinale

Đoković (3) – Federer (2) 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 7-5

Nadal (1) – Južnij (12) 6-2, 6-3, 6-4