Intervju za Klix.ba
373

Nerman Fatić, bh. teniser u usponu i diplomirani pravnik: U BiH je sve duplo teže

K. Hadžić
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bh. teniser Nerman Fatić je u 2019. godini ostvario najveće uspjehe u svojoj dosadašnjoj karijeri, a ključni potez bio je odlazak u Italiju i promjena sredine u kojoj je tek u 25. godini dobio sve potrebne uslove za nesmetan razvoj i treniranje. Plodovi toga već sada su vidljivi.

Nerman je rođen u Sarajevu 24. oktobra 1994. godine u trenucima kada je ovaj grad proživljavao najteže trenutke u svojoj historiji, a već u prvim fazama oporavka od četverogodišnje opsade zaljubio se u tenis kao sport i obećao sebi da će jednog dana predstavljati BiH u ovom sportu.

Uz sve to, Nerman je završio Drugu gimnaziju, a nakon toga i Pravni fakultet, ali sve to nijednog trenutka nije ga skrenulo s puta njegovih snova, a to je da jednog dana bude među 100 najboljih tenisera svijeta. Zahvaljujući odličnoj kalendarskoj 2019. godini, Fatić je ostvario i ranking karijere, a trenutno je 365. igrač svijeta i vjeruje kako u narednoj godini može napraviti i dodatni iskorak.

Ključan je bio odlazak u Italiju

"Mogu reći da je ovo za sada najuspješnija kalendarska godina za mene i veoma sam sretan zbog toga. Osvojio sam dva turnira nagradnog fonda od 25.000 i jedan od 15.000 dolara, što znači da sam osvojio tri titule i da imam ranking karijere. S obzirom na to da sam i prije toga postigao neke dobre rezultate, jednostavno ne mogu, a da ne budem zadovoljan onim što sam uradio i nadam se da ću naredne godine biti još uspješniji", kazao je Fatić na početku razgovora za Klix.ba.

Ključni trenutak u Nermanovoj karijeri bio je odlazak u Italiju gdje je počeo raditi s trenerom Patriziom Remondeguijem, a i pored činjenice da je u svim mlađim kategorijama bio državni prvak i slobodno možemo reći najbolji teniser svoje generacije, odlaskom u Italiju u svojoj 24 godini napravio je prve ozbiljne teniske korake.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Već godinu i po treniram u Italiji s novim trenerom Patriziom Remondeguijem, veoma sam zadovoljan napravljenim pomakom u mojoj igri, a samim tim odmah su stigli i prvi konkretni rezultati. Nije ni lako ni svejedno promijeniti sredinu i otići iz države u kojoj si rođen i odrastao, a puno mi je pomogao upravo trener Patrizio koji mi je kao učitelj i koji mi puno pomaže u svim segmentima života. Prije svega to se odnosi na prilagođavanje novoj sredini, a nakon toga i na usvajanje novih stvari, novih tehnika i vještina. Za ozbiljniji uspjeh je najvažnije da se mnogo stvari prije svega posloži kako treba, što dosta zavisi i od sreće, ali nove metode treninga svakako su unaprijedile moju igru i znatno mi pomogle u načinu na koji igram, spremam se i na kraju ulazim u svoje mečeve, a rezultat toga su i dvije pobjede u 2019. godini protiv igrača koji su među najboljih 100 na ATP listi. Pravilan rad je osnova svega i to je glavna stvar koju sam u Italiji shvatio", kaže nam 25-godišnji Nerman.

Nedavno je i najbolji bh. teniser Damir Džumhur u razgovoru za naš portal pohvalio Nermana i njegov ozbiljniji pristup tenisu, a njegov napredak se posebno vidi nakon odlaska u Italiju.

"Imam izuzetno dobar odnos s Damirom, znamo se čitav život jer smo odrasli i trenirali zajedno, on mi pruža bezuvjetnu i konstantnu podršku i stvarno sam mu zahvalan za sve što govori o meni. Kao što je i on sam rekao, u narednoj godini planiram napraviti dodatni iskorak u svojoj karijeri, nastaviti vrijedno trenirati i nadati se da neće biti povreda. Imam potrebno samopouzdanje i vjeru u sebe, što je ključ svega, a uz ispravan rad koji toliko ističem i koji je zaista najbitniji, ali i malo sportske sreće, vjerujem da pravi rezultati za mene tek dolaze", ističe Fatić.

Roditelji su najveća podrška na Nermanovom putu od dječaka sa sarajevskih ulica do profesionalnog tenisera, a znatno mu je pomogao i novi trener Patrizio, kao i čovjek zadužen za organizacione stvari i bivši direktor Teniskog saveza BiH Zlatko Šoše.

"Što se tiče trenerskog kadra, trenutno je najbitnija osoba u mom razvoju već spomenuti trener Patrizio Remondegu, dva kondiciona trenera - jedan u Italiji i jedan u Sarajevu, a što se tiče finansijske podrške i svega drugog, tu su moji roditelji kojima dugujem neizmjernu zahvalnost za sve što su učinili za mene. Također, tu je i Zlatko Šoše, čovjek koji mi pomaže u svim organizacionim stvarima, koji mi od početka karijere pruža podršku, vjeruje u mene i gura me naprijed, i njemu dugujem svoju zahvalnost. Tenisom sam se počeo baviti s pet godina, sport kao sport mi se svidio čim sam ga vidio na TV-u, a prvi treneri su mi rekli da posjedujem neki osnovni talent i smisao za ovu igru. Kao mlađi sam uvijek ostvarivao dobre i zapažene rezultate, što mi je dalo snagu da nijednog trenutka ne odustanem i da svakim danom osjećam sve više ljubavi prema ovom sportu. Od prvog treninga imao sam samo jednu želju - da postanem teniser, i hvala Bogu, na kraju sam i ostvario svoje želje", kazao je Nerman.

Razvio se prvo kao čovjek pa kao teniser

Kada je riječ o njegovom putu od prvih teniskih koraka do danas, Nerman kaže da je sve bilo veoma teško i da je zahtijevalo puno odricanja, iako se na kraju sve ispostavilo kao uživanje u onom što najviše voli. Pored svega toga, uspio je diplomirati na Pravnom fakultetu u Sarajevu, što je svakako njegov najveći uspjeh i nešto što je vrijedno svake pohvale.

"Sigurno je da nije lako, bilo je puno odricanja, iako bih rekao da to nije klasično odricanje, jer se s druge strane bavite onim što volite, ali svejedno nisam mogao stizati na događaje kao moji vršnjaci. Ipak, ukoliko to volite, sve se na kraju svede na zadovoljstvo i na neku drugu dimenziju sreće, zbog čega se nijednog trenutka nisam pokajao. Završio sam Drugu gimnaziju u Sarajevu, a nakon toga diplomirao na Pravnom fakultetu. Uz sve to, nije bilo moguće živjeti taj neki 'slobodniji' život, posebno iz razloga što u svakom trenutku morate paziti na pravilnu ishranu i na prijeko potreban odmor poslije treninga. Ključni su, opet kažem, bili roditelji koji su pravili neki pozitivan pritisak na mene i koji su mi davali podršku da ne žurim u život i da sve ide svojim tokom. Ključno je bilo da se socijaliziram i razvijem kao osoba, a da tenis bude dodatak cijeloj toj priči. Nije bilo jednostavno, prošao sam puno komplikovanih dana između treninga i školovanja, ali uz razumijevanje svih ljudi koji su bili oko mene na kraju smo ipak uspjeli izgurati sve to", otkrio nam je Nerman.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ključni recept za uspjeh u svijetu tenisa Nerman je opisao kroz pravilan rad i dobro usmjerenje, a upravo to, kao i nedostatak podrške same države, glavni su razlog zašto BiH i pored velike koncentracije talenata trenutno nema više tenisera u svjetskom vrhu. Talenti već u ranoj fazi svoje karijere odustanu od ovog sporta.

"Tenis nije popularan u BiH i mislim da sport kao sport zaslužuje puno više pažnje, a posebno to kažem jer imamo dosta kvalitetne djece i talenata za neke veće domete. Ipak, mnogo njih završi karijeru u svojoj 13. ili 14. godini kada dođe faza da im je potrebna veća prvenstvno finansijska podrška, a ja sam jedini igrač iz svoje generacije koji je postao profesionalni teniser, iako se sjećam mnogih vršnjaka koji su bili sjajni igrači. Paradoks je da je tenis ranije bio popularniji u BiH nego što je to danas, na državnim turnirima je bilo po 60 igrača, a danas ta brojka nije ni približna. Bilo je mnogo otežavajućih faktora za sve nas i to je ta prvobitna razlika između svih tenisera iz BiH i onih koji treniraju i rastu u nekim uređenijim državama gdje uopće nemaju potrebu da razmišljaju o stvarima koje ovdje sputavaju i prave osnovnu razliku između toga da li će neko postati teniser ili neće. Sve što napravite iz BiH je duplo teže u odnosu na nekoga iz inozemstva", iskreno nam govori ovaj bh. teniser koji je dodao da improvizacija u BiH ne može da se poredi s uslovima u drugim državama, a da se bez ispravnog rada jednostavno ne može ući na vrata profesionalnog tenisa, što je i razlog zbog kojeg BiH nema tenisera koliko bi zapravo mogla imati.

Najveći problem do dolaska na profesinalni i ozbiljniji nivo tenisa svakako su finansije i mnogi troškovi koje teniseri iz BiH sami moraju pokrivati. Posebno se to odnosi na igranje međunarodnih turnira na kojima se jedino može steći pravo iskustvo za neke ozbiljnije rezultate.

"Najveći problem u dolasku na nivo profesionalnog tenisera su te finansijske stvari. Od početka karijere moji roditelji snose troškove putovanja, plaćanja trenera i prirema, smještaja i svih drugih troškova koji, kada se podvuče crta, izgledaju zaista preveliki. Novac je ključni faktor u svemu, zaista je teško otići na turnir u Finsku, platiti sve troškove tamo, a zatim nakon nekoliko dana otputovati u Tunis gdje se recimo igra novi turnir, pa u Sjedinjene Američke Države, sa svim novim troškovima koje to putovanje i boravak tamo nose. Uz sve to, plaćaju se i tereni u BiH za osnovne treninge. Činjenica, danas je sve to puno lakše, jer sam već na ozbiljnijem nivou, ali put do toga je veoma težak i sve što bilo koji bh. teniser ostvari, na bilo koji način i koliko god to dobro bilo, vjerujete mi da moramo duplo više cijeniti", kaže nam Nerman.

Nerman je istakao da s njim u Italiji treniraju Nefisa Berberović i Anita Husarić i da se i na njima također već vidi ozbiljan napredak u igri.

Bh. teniska ekspedicija u Italiji
Bh. teniska ekspedicija u Italiji

"U Italiji sam trenirao s Nefisom Berberović i Anitom Husarić i na njima se također vidi taj rad u drugoj sredini, a ja vjerujem da će u budućnosti i one pokazati koliko je to dobro utjecalo na njih i da ćemo dobiti plodove svega toga. Smatram da obje imaju kvalitet, posebno Nefisa koja je mlađa od Anite i koja je već ostvarila neke zapažene rezultate", kazao je Fatić koji je dodao da tenis svakodnevno napreduje i da će u budućnosti doći na još jedan viši nivo, ali da smo svi sretnici što živimo u eri Rogera Federera, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koji su puno pomogli afirmaciji ovog sporta.

Za kraj, ostaje nada da će država BiH i njene vlasti u vremenu koje dolazi napokon uraditi izmjene postojećeg Zakona o sportu koji kao najveći problem koči napredak svih sportista i talent, koji nedvojbeno imamo, nažalost ostavlja u drugom planu. Nerman je, kao što je i sam rekao, srećom imao podršku svojih roditelja, ali brojni dječaci i djevojčice to nažalost nemaju, zbog čega njihov sportski put prerano završava. Država kao podrška sportistima, tu leži ključ uspjeha.