Tenis
308

Nakon Bašića ispao i Džumhur: Naš najbolji teniser poražen od Sele na Olimpijadi

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon ispadanja Mirze Bašića u 1. kolu teniskog turnira na Olimpijadi u Riju, od takmičenja se u istoj fazi oprostio i najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur koji je poražen od Dudija Sele sa 2:0 u setovima (6:4, 6:4).

Džumhurovo otvaranje meča bilo je za zaborav. Izraelski teniser je vrlo brzo stigao do vodstva od 4:0 pri čemu je napravio dva brejka i Damiru dopustio samo jedan osvojeni poen. Prvi Damirov gem stigao je sa odličnim servisom za 4:1, a onda je naš teniser bio i na pragu brejka kojeg ipak nije uspio napraviti tako da je u finiš prvog seta ušao sa rezultatom 5:1.

Ipak, nakon katastrofalnog otvaranja, Džumhur je zaigrao odlično i osvojio tri naredna gema te stigao na prag izjednačenja. Posebno je bio upečatljiv deveti gem kada je Džumhur uz mnogo muke osvojio servis za 5:4, ali je onda Sela riješio set sa 6:4.

Izgledalo je da će i drugi set otići lagano u Selinu korist kada je poprilično lagano stigao do brejka na otvaranju drugog seta. Međutim, Džumhur je uzvratio istom mjerom, a onda su uslijedile uspješna servisa oba tenisera i bilo je 2:2. Zatim ponovo dolazi dramatičan period kada smo vidjeli po jedan brejk na obje strane kao i reprizu trećeg i četvrtog gema - teniseri su imale po uspješan servis i stigli smo do rezultata 4:4.

U tim trenucima Džumhur propušta priliku da svojim servisom povede te umjesto toga vrlo jeftino gubi servis čime Sela dolazi na korak do pobjede. Izraelac je odmah takvu šansu iskoristio i slavio sa 6:4 čime je došao do konačne pobjede.

Meč je trajao sat vremena i 29 minuta, a Sela će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Samuel Groth - David Goffin.

Nakon tenisera Mirze Bašića, streljačice Tatjane Đekanović i plivačice Amine Kajtaz, od Olimpijade u Riju oprostio se i Damir Džumhur. Bosna i Hercegovina je sada ostala na sedam takmičara na Olimpijskim igrama.

Dudi Sela (65. ATP) - Damir Džumhur (76. ATP) 2:0 (6:4, 6:4).