Tenis
0

Nagradni fond Wimbledona od sada iznosi 23,8 miliona funti

FENA
Wimbledon (Foto: AP)
Wimbledon (Foto: AP)
Izvršni direktor "All England" kluba Ian Ritchie u utorak je objavio da će nagradni fond 125. takmičenja na Wimbledonu biti povećan na 23,8 miliona funti.

"Najprestižniji sportski događaji, među kojima je i Wimbledon, svode se na kvalitet igrača koji na njima učestvuju. Važno je da mi osiguramo nagradni fond koji će povećati važnost takmičenja", rekao je predsjedavajući "All England“ kluba Philip Brook.

Prošle godine nagrada za titule u singlu, u obje konkurencije, prvi put je prešla milion funti. Tada su te nagrade otišle u ruke Španca Rafaela Nadala i Amerikanke Serene Williams.

Ritchie je rekao da je od britanske Vlade zatraženo da dozvoli poreske olakšice za tenisere da bi Wimbledon mogao da privuče veći broj takmičara. Sportisti koji u Veliku Britaniju dolaze da bi se takmičili u sportovima kao što su nogomet, ne moraju da plaćaju porez u toj zemlji, ali je on obavezan kod individualnih sportova.

Predsedavajući "All England" kluba je istakao da je razgovarao s Bernijem Ecclestoneom, koji je uputio isti zahtjev za Formulu 1.

"Ako Lionel Messi dođe u Britaniju da bi igrao finale Lige prvaka, ne plaća porez, ali Roger Federer to mora da učini", rekao je Ritchie.

"Mislim da to tenisere ne odvraća od učešća na Wimbledonu, ali mi želimo da im neke stvari olakšamo. Isto je sa golfom, postoje neki golferi koji ne dolaze da igraju ovdje baš iz tog razloga".

Ritchie je istakao da organizatori trećeg Grand slam turnira sezone nisu u kontaktu sa Serenom Williamsom i da ne znaju da li će ona braniti titulu u singlu ove godine. Amerikanka nije odigrala nijedan takmičarski meč od trijumfa u Londonu prošle godine zbog povrede stopala.

Najprestižniji teniski turnir na svijetu će prvi put biti prikazivan u 3D tehnologiji u kinima širom svijeta, a on će trajati od 20. juna do 3. jula.