Tenis
10

Nadal: Uvijek je poseban osjećaj igrati protiv Federera

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španac Rafael Nadal pobijedio je svog najvećeg rivala, Švicarca Rogera Federera 7-6(4), 6-3, 6-3 u polufinalu Australian Opena. Za naslov pobjednika će igrati protiv još jednog Švicarca, Stanislasa Wawrinke.

Nadal je slavio deveti put u 11 ogleda protiv Federera na turnirima iz serije Grand Slam, te 23. put u 33 susreta. Nadala sada dijeli samo jedna pobjeda od toga da postane prvi čovjek u "Open eri" koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri Grand Slam turnira, te da se izjednači s Peteom Samprasom po broju osvojenih Grand Slam naslova (14).

"Igrati protiv Federera je uvijek posebno. On je jedini igrač protiv kojeg kada izađem na teren imam vrlo, vrlo emotivne osjećaje. Igrali smo mnogo puta velike susrete u našim karijerama, a ni ovaj današnji nije bio iznimka", rekao je Nadal nakon velike pobjede 7-6(4), 6-3, 6-3.

"Mislim da sam večeras odigrao najbolji meč turnira i zbog toga sam jako sretan", izjavio je Španac, koji se i u ovom meču borio protiv velikog žulja na dlanu lijeve ruke s kojom "praši" lopte iz meča u meč.

"Previše govorimo o tom žulju. U redu je. Problem je mjesto na kojem se stvorio. No sve je u redu".

Nadal je spriječio švicarski finale, jer ga u nedjelju čeka novi prvi reket Švicarske Stanislas Wawrinka, koji je to postao današnjim porazom Rogera Federera.

Poraženi Švicarac je pak nakon meča izrazio zadovoljstvo svime što je uradio u posljednje dvije sedmice, te je tek nagovijestio svoj najbolji tenis.

"Imam osjećaj da su najbolji teniski dani ispred mene..."