Tenis
3

Nadal: Pokazao sam da mogu biti vrlo agresivan

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španac Rafael Nadal bio je vrlo sretan sa svojom igrom na ATP Masters 1000 turniru u Montrealu, kojeg je osvojio savladavši u nedjeljnom finalu domaćeg predstavnika Milosa Raonica 6-2, 6-2.

Milos Raonic je prvi put u karijeri igrao finale jednog Masters 1000 turnira. Za nagradu se prvi put od početka profesionalne karijere probio među 10 najboljih igrača svijeta, i to na 10. mjestu.

"Sjajno je sve što mi se dogodilo ove sedmice, od rezultata do popravljanja svog plasmana na rang-listi. Posebno mi je drago da sam to postigao kod kuće, pred svojim navijačima. U finalu sam previše žurio u prvih set i po. Protiv vodećih tenisera svijeta, kada se odlijepe u rezultatu, jako se teško vratiti", izjavio je Raonic, koji nije uspio protiv Nadala razviti svoju igru i biti ravnopravan.

Rafael Nadal, koji je preskočio sunarodnjaka Davida Ferrera na 3. mjestu nove ATP liste, bio je vrlo zadovoljan sa svojim načinom igre, kako u finalu, tako i na cijelom turniru.

"Radio sam mnoge stvari jako dobro u finalu. Pogotovo sam dobro vraćao njegove servise. Vratio sam nekoliko prvih Raonicevih servisa u važnim trenucima. Mislim da je Milos griješio više nego obično, što mi je pomoglo", rekao je Nadal, koji je na 11. turniru ove sezone odigrao deseti finale i osvojio osmi naslov, a četvrti na turnirima Masters serije, nakon Indian Wellsa, Madrida i Rima. Ukupno na svom kontu ima 25 ATP Masters 1000 turnira, po čemu je rekorder, računajući od 1990. godine. Švicarac Roger Federer ima četiri Mastersa manje.

Španac je teniske poklonike u Montrealu iznenadio agresivnim stilom igre, posebno u polufinalnoj pobjedi protiv prvog tenisera svijeta i branitelja naslova Novaka Đokovića.

"Za pobjedu na ovom turniru sam morao biti na vrhunskom nivou. Vrlo sam zadovoljan načinom na koji sam odigrao gotovo svaki meč na turniru".

Ovo mu je bio tek drugi turnir sezone na tvrdoj podlozi, nakon Indian Wellsa. Oba je osvojio.

"Da, igram jako dobro na tvrdoj podlozi. Ovo je primjer kako bih mogao igrati i u budućnosti na toj podlozi. Pokazao sam da mogu imati dobre rezultate kada sam vrlo agresivan na terenu i to mi daje puno samopouzdanja".

Na novoj ATP listi ima 7.860 bodova. Vodeći je Novak Đoković s 11.400 bodova, a drugi Andy Murray sa 8.610. Nadal bi, ako nastavi sa odličnim igrama i rezultatima ove sezone, lako mogao završiti sezonu na prvom mjestu, prvi puta od 2010. godine i treći puta u karijeri. Do kraja sezone ne brani nijedan bod, budući da lani nije igrao nakon Wimbledona.

"Imam tu prednost, ali ona nije dovoljna da bih mogao reći da sam favorit za 1. mjesto. Novak Đoković je stvarno dobar na tvrdoj podlozi. Do kraja sezone se igraju još tri Masters 1000 turnira, jedan Grand Slam, World Tour Finals, sve turniri na tvrdoj podlozi, koja Novaku ipak više odgovara nego meni. No, svakako ću pokušati", zaključio je Nadal.