Prekinuo crni niz
10

Nadal pobijedio Đokovića i plasirao se u finale ATP Madrida

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Španski teniser Rafael Nadal (3. ATP) plasirao se u finale Mastersa u Madridu nakon što je u polufinalu slavio protiv Novaka Đokovića (2. ATP) iz Srbije rezultatom 2:0 u setovima (6:2, 6:4).

Ovo je bio 50. okršaj dva velikana, a Nadal je smanjio vodstvo Đokovića u ukupnom omjeru. Srbijanski teniser je ostao na 26 pobjeda, dok je Španac upisao 24. pobjedu.

Uz to, Nadal je prekinuo crni niz protiv Đokovića kojeg je prethodni put savladao 2014. godine u finalu Roland Garossa. Đoković je imao čak sedam pobjeda u nizu protiv Nadala.

Đoković je prvi set otvorio izgubljenim servisom, a onda nije uspio uzvratiti brejkom. Potom je Rafa napravio novi brejk popraćen još jednim uspješnim servisom za ogromnu prednost od 4:0. Tu prednost nije ispustio i set je upisao rezultatom 6:2.

I drugi set otvoren je identično - Đoković gubi servis, Rafa uzima svoj servis i vodi sa 2:0. Potom su uslijedila dva brejka, po jedan na obje strane i poprilično uzbudljiva završnica seta, posebno 10. gamea koji je Nadal dočekao uz prednost 5:4. Đoković je imao šansu za brejkom, ali je nije iskoristio i set je pripao Špancu.

Nadal će u finalu igrati protiv pobjednika iz sudara Thiem - Cuevas koji počinje večeras u 21:30 sati.