Tenis
7

Nadal: Ne mislim da sam najbolji na svijetu

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Pozitivan stav i uživanje u igri istaknuo je Rafael Nadal kao glavne razloge koji su ga ponovno doveli do prvog mjesta ATP liste. Španski teniser će u ponedjeljak i službeno biti svjetski broj jedan.

Nadal (27) se u februaru vratio na terene poslije sedmomjesečne pauze zbog povrede koljena. Od tada je ostvario omjer pobjeda i poraza 65-3 i osvojio deset naslova u 12 finala koliko je igrao, uključujući Roland Garros i US Open, te pet turnira iz serije Masters 1000. Ovo će mu biti treći dolazak na vrh svjetske liste.

"Tokom cijele sezone sam osjećao veliko uzbuđenje pri svakom izlasku na teren. Nakon sedam mjeseci pauze bio sam sretan što ponovno igram, što igram dobro i što sam konkurentan protiv svih suparnika. Radio sam naporno svaki dan, mislim s ispravnim stavom i zbog toga sam danas u ovoj situaciji. Opet sam broj jedan, ali još uvijek nisam osigurao prvo mjesto na kraju godine", naglasio je Nadal koji se u subotu plasirao u finale ATP turnira u Pekingu nakon što mu je Tomaš Berdych predao meč pri zaostatku 2-4 u prvom setu.

Priznao je ljevoruki Španac da ga više veseli vlastita dobra igra tokom cijele sezone nego sam povratak na prvo mjesto.

"Neću ići spavati noćas s osjećajem da sam najbolji teniser na svijetu. Nikad to nisam mislio, pa ne mislim ni danas. Odigrao sam cijelu sezonu dobro i zato sam najbolji u poretku", dodao je Nadal, istaknuvši kako neće slaviti povratak na broj jedan.

"Vrijeme za proslave je na kraju sezone, a ne ranije. Sada moram zadržati koncentraciju. Moj posao ove sezone još nije završen. U tenisu nema vremena za slavlje kad nešto postigneš jer već za nekoliko dana igraš protiv suparnika koji te želi pobijediti".