Historija sukoba
11

Nadal - Kyrgios: Najkontroverznije tenisko rivalstvo ponovo na ispitu

G.S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U osmini finala Australian Opena sastat će se stari "neprijatelji" - Rafael Nadal i Nick Kyrgios.

Rivalstvo između Rafaela Nadala i Nicka Kyrgiosa jedno je od najživopisnijih u historiji tenisa. Nadmetanje ove dvojice tenisera uvijek sa sobom donosi iskre na terenu ili izvan njega, gdje god da se sretnu, piše essentiallysports.

Potpuno suprotni stilovi tenisa, ali i drugačije ličnosti čine susrete Nadala i Kyrgiosa intrigantnim. Njihovo rivalstvo je tokom proteklih godina doživjelo eskalaciju, ali kako je do njega uopšte došlo?

Rađanje rivalstva

Rivalstvo između Nadala i Kyrgiosa vuče korijene iz Wimbledona 2014. godine. Španac i tada 19-godišnji Kyrgios sastali su se u osmini finala Otvorenog prvenstva Engleske. Kyrgios, koji je tada bio 144. teniser svijeta, dobio je posebnu pozivnicu za učestvovanje na turniru.

Iako je došao s reputacijom podmuklog showmana, Nick je zapanjio publiku serviravši nevjerojatnih 37 asova. Australac je tada postao prvi teniser slabije plasiran od 100. mjesta još od 1992. godine koji je na Grand Slam turniru pobijedio svjetskog "broja 1". Ova čuvena pobjeda Kyrgiosa nad Špancem stvorila je novo rivalstvo na ATP turniru.

Statistika

Nadal i Kyrgios su se do sada sreli sedam puta, a Španac vodi 4:3 u pobjedama. Njihov posljednji veliki susret dogodio se u drugom kolu Wimbledona 2019. godine, a Nadal je slavio pobjedu poslije četiri odigrana seta.

Kyrgios je uspijevao pobijediti na travi i tvrdoj podlozi, ali Nadal je pobjeđivao na sve tri podloge. Na travi imaju po jednu pobjedu, Kyrgios vodi 2:1 na tvrdoj podlozi, dok je Nadal neporažen na zemlji i vodi 2:0.

Peking 2017.

U finalu Pekinga 2017. godine, Nadal je pregazio Kyrgiosa dopustivši mu samo tri gema. Na ovom meču prvi put se dogodila kontroverzna situacija. Jedna pogrešna odluka linijskog suca, kada je sudio "out" poslije udarca Kyrgiosa, spriječila je Australca doći do breaka u ranoj fazi meča, jer je bod ponovljen. Temperamentni Australac činio je sve što može da se vrati u meč, ali je Nadal bio neumoljiv.

Acapulco 2019.

Njih dvojica ponovo su se sreli u drugom kolu Acapulca u februaru 2019. Nadal je sigurno osvojio prvi set, a u drugom se Kyrgios žalio da je bolestan, ali je nastavio igrati, jer se bojao da će ga mediji "rastrgati". Vratio se na teren u drugom setu, spasio tri meč lopte i na kraju ga osvojio. Kyrgios se tokom seta svađao s publikom i u više navrata je uzvikivao "Ušutite"", a dobio je i opomenu od glavnog suca.

Ponovo je zatražio pomoć doktora poslije drugog seta, kako bi mu ublažili bol u leđima. I u trećem setu je spasio nekoliko break lopti, kao i jednu meč loptu u tie-breaku, da bi na kraju stigao do pobjede. Nick je tokom meča nekoliko puta upotrijebio svoj, po mnogima nepošten, servis ispod ruke, što je iritiralo Nadala. Rukovanje i pozdrav na mreži po završetku meča bili su i više nego hladni i formalni.

"Mogao bi osvojiti Grand Slam i boriti se za najviše pozicije, ali postoji razlog zašto je tu gdje je. Ne mislim da je loš momak, naprotiv, mislim da je dobar. Ali nedostaje mu poštovanja prema publici, prema protivnicima i prema samome sebi. Mislim da to mora popraviti", rekao je tada Nadal.

Nije mu Kyrgios ostao dužan.

"Kada pobjeđuje, sve je u redu i pokazat će poštovanje prema protivnicima. Ali kada ga ja pobijedim, nema poštovanja prema meni i mojim navijačima."

Prepirka s Tonijem Nadalom

Na komentar strica i bivšeg Rafinog trenera Tonija Nadala da "Kyrgiosu nedostaje obrazovanja", Australac je odgovorio:

"Išao sam 12 godina u školu, idiote. Veoma sam obrazovan. Razumijem da si uznemiren, jer sam ti pobijedio člana porodice."

Wimbledon 2019.

Nick Kyrgios je priznao i da je pokušao pogoditi Nadala loptom tokom njihovog okršaja na Wimbledonu 2019. Poslije meča koji je Nadal dobio, Kyrgios se nije izvinio zbog pokušaja gađanja Nadala dok je ovaj bio na mreži kako bi uhvatio volej.

"Zašto bih se ispričao? Mislim, čovjek ima, koliko osvojenih Grand Slamova, koliko novca na računu? Mislim da može podnijeti jedan udarac lopte u grudi. Neću mu se izviniti."

Nadal i Kyrgios sastat će se i u osmini finala Otvorenog prvenstva Australije. Očekuje li nas nastavak ove teniske sapunice ili će se strasti smiriti?