3:0 u setovima
371

Nadal eliminisao Džumhura u 3. kolu Australian Opena

Piše: D. B.
(Foto: EPA-EFE)
U 3. kolu Australian Opena snage su odmjerili najbolji bh. teniser Damir Džumhur te legendarni Španac Rafael Nadal. Pobjedu je upisao Nadal rezultatom 3:0 u setovima, bilo je 6:1, 6:3, 6:1.

Džumhur je kao 30. igrač ATP liste za protivnika imao najboljeg tenisera svijeta Rafaela Nadala koji je u ovom meču imao ulogu apsolutnog favorita, što su pokazale i kladionice.

Meč je otvorio Nadal osvajanjem prvog gema u kojem je Džumhuru prepustio tek jedan poen, a potom je napravio i prvi break za vodstvo 2:0. Bez šanse je Džumhur bio u trećem gemu koji je Nadal riješio bez izgubljenog poena za povećanje svoje prednosti u prvom setu. Rafa je to ponovio i na Damirov servis za drugi break i vodstvo 4:0. Džumhur je napravio manje probleme Nadalu tokom Špančevog servisa, no, Rafa je dobio i peti gem. U šestom gemu je Damir spasio set loptu i osvojio svoj prvi gem u ovom meču, ali je uslijedio još teži zadatak jer je servirao Nadal. Španac je bez problema odservirao za osvajanje prvog seta rezultatom 6:1 nakon svega 23 minute.

Na otvaranju drugog seta servirao je Džumhur, imao je mnogo problema, spasio tri lopte, ali četvrtu nije mogao pa je Nadal poveo 1:0, a onda i "ubacio" servis za 2:0. Uslijedio je novi Džumhurov servis koji je riješio u svoju korist za prvi gem u drugom setu.

Džumhur je čvrsto i odlučno napao Nadalov servis u četvrtom gemu, izborio se za break loptu koju je odmah iskoristio i tako breakom izjednačio na 2:2 u gemovima. Nažalost, španski teniser je odmah vratio break za novu prednost nakon maratonske razmjene od 26 udaraca, a onda odservirao za 4:2 u drugom setu. Uslijedio je odličan Damirov servis bez izgubljenog gema, ali njegov napad na Nadalov servis nije bio uspješan. Rafa je u devetom gemu iskoristio prvu break loptu i riješio drugi set u svoju korist rezultatom 6:3. Recimo i da je drugi set trajao 42 minute.

Džumhur je na početku trećeg seta pružio žestok otpor Nadalu, imao je jednu priliku za break, ali je nije iskoristio pa je vodstvo pripalo Špancu. Džumijev servis je potom zakazao pa je Nadal poveo 2:0 iskoristivši četvrtu break loptu. Damir je pokušao uzvratiti u trećem gemu, no, bez uspjeha. Nakon toga je u trećem gemu imao 40:0, ali je dopustio Rafaelu da se vrati i dođe do break lopte koju je naš teniser sjajnim poenom spasio, a onda i osvojio svoj prvi gem u trećem setu. Nadal je dobio peti gem uprkos Džumhurovom otporu za vodstvo 4:1, a onda je zahvaljujući greškama našeg tenisera napravio break za 5:1. Preostao je servis za pobjedu u ovom meču koji je Nadal nakon velike borbe s Damirom ipak uspješno realizovao. Meč je trajao sat i 52 minute.

Nadal će u osmini finala Australian Opena igrati protiv Argentinca Diega Schwartzmana (26. ATP).

Australian Open, 3. kolo:

Rafael Nadal - Damir Džumhur 3:0 (6:1, 6:3, 6:1)