ATP Indian Wells
63

Nadal deklasirao Federera za polufinale

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U teniskom "klasiku" u četvrtfinalu ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu Rafael Nadal je na impresivan način deklasirao Rogera Federera sa 6-4, 6-2.

Španac je na taj način uzvratio Švicarcu za lanjski polufinalni poraz na istom ovom turniru i sada vodi s 19-10 kad su u pitanju pobjede u međusobnim duelima. Bio je ovo, inače, prvi njihov dvoboj u ovako ranoj fazi nekog turnira još od 2004. godine i Miamija kada su se sudarili u 3. kolu.

Peti svjetski teniser u prvom je setu napravio jedan break, a istodobno svom suparniku nije pružio nijednu priliku za oduzimanje servisa. U drugom je setu Federer uspio doći do jednog breaka, ali to mu nije ništa značilo s obzirom da ja čak tri puta ispustio svoj servis.

"Mislim da sam fantastično odigrao prvi set. Drugi je set bio čudan. Mislim da se Roger nije borio kao obično. Vjerovatno je imao nekih problema i nije se osjećao dobro za nastavak borbe. Moji su pokreti bili znatno bolji nego dan ranije protiv Gulbisa i to me čini iznimno sretnim", istaknuo je Nadal, inače dvostruki pobjednik Indian Wellsa.

Ujedno, Špancu je ovo osmi uzastopni plasman u polufinale ovog turnira, a sljedeća mu je prepreka Čeh Tomaš Berdych.

Branitelj naslova Federer mogao bi, pak, izgubiti drugo mjesto na svjetskoj listi ukoliko Andy Murray dođe do finala. Švicarski genijalac se tokom turnira žalio na probleme s leđima, ali nije to koristio kao alibi za poraz od velikog rivala.

"Osjećao sam se jednako kao protiv Wawrinke dan ranije. Što znači da sam mogao igrati. Jasno je da mi leđa predstavljaju manji problem, ali sretan sam jer mogu igrati", kazao je Federer.

 ATP Indian Wells, četvrtfinale:

Berdych (6) - Anderson 6-4, 6-4 Nadal (5) - Federer (2) 6-4, 6-2