{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marin Čilić suspendiran na devet mjeseci

16.9.2013. u 19:34
25
8
Marin Čilić suspendiran na devet mjeseci
25
Marin Čilić suspendiran na devet mjeseci
Marin Čilić (Foto: AFP)
Međunarodna teniska federacija (ITF) potvrdila je danas da je hrvatskom teniseru Marinu Čiliću izrečena kazna od devet mjeseci zabrane igranja zbog kršenja pravila o dopingu.
Čilić, koji je 24. na svjetskoj teniskoj listi, bio je pozitivan prilikom ispitivanja na zabranjenu supstancu niketamid u aprilu tokom turnira u Minhenu.

Međutim, ITF navodi da je Čilić spornu supstancu u svoj organizam unio konzumacijom tableta za glukozu Koramin koje je kupio u apoteci. Također, hrvatskom teniseru oduzete su sve nagrade i svi bodovi koje je osvojio na turniru u Minhenu, ali i na svim turnirima na kojima je nastupio nakon toga.

U obrazloženju se navodi da je nezavisni sud ustvrdio da je Marin Čilić nenamjerno uzimao nedozvoljena sredstva, a to je utjecalo na blažu kaznu.

Čilić je najavio žalbu Arbitražnom sudu za sport.

"Mogu potvrditi da je uzorak urina koji sam dao ITF-u ranije ove godine imao pozitivan nalaz na određenu supstancu utvrđen analizom. Također mogu potvrditi da je ITF proveo saslušanje 13. septembra 2013. godine, nakon kojeg me Tribunal odlučio suspendirati na devet mjeseci, počevši od 1. maja 2013. Na tu ću se odluku žaliti Arbitražnom sudu za sport (CAS) vrlo skoro.

Nije mi dopušteno komentirati ovaj slučaj ni u kojem detalju, ali mogu potvrditi da sporni uzorak vuče porijeklo iz tableta glukoze koje su kupljene u apoteci u Francuskoj. Nisam imao nikakvih spoznaja da sadrže supstancu koja je zabranjena za takmičenja. Vrlo bih rado iznio više detalja o cijelom slučaju i nadam se da ćete me razumjeti da u ovom trenutku ne mogu komentirati ništa više sve dok je pravni postupak u toku. Na kraju, želio bih podvući da nisam nikad u životu, bilo znajući bilo namjerno, uzeo bilo koju zabranjenu supstancu. Izričito se protivim korištenju bilo kakvog stimulansa koji bi pomogao ostvarenju boljeg sportskog rezultata.

Razočaran sam da u ovom trenutku ne mogu reći više o slučaju, ali ću to učiniti čim pravni proces bude završen. Tada ću odgovoriti na svako pitanje koje mi bude postavljeno o ovom slučaju", izjavio je Čilić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: